Despre scriitori profesionisti I — Robert J. Sawyer

Acum citeva luni am terminat de citit Rollback, ultimul roman al lui Robert J. Sawyer. Stiu ca Sawyer nu a fost inca tradus in Romania, ceea ce este surprinzator cind te gindesti la cite edituri se lauda astazi ca publica numai autori premiati si de succes. Este surprinzator nu pentru ca ar fi putini autorii premiati ori de success, ci pentru ca Sawyer a cistigat Nebula in 1995 (acum 12 ani!) cu romanul The Terminal Experiment si de atunci a fost finalist de 6 ori la Hugo, pentru ca in 2003 sa-l si cistige cu romanul Hominids, primul volum al trilogiei Neanderthal Parallax. Ceea ce-l situeaza intre doar 16 alti scriitori sa fi cistigat ambele premii, Hugo si Nebula.*
Dincolo de aceste 2 premii si multiple nominalizari care ele in sine reprezinta un statut pe care si-l doreste orice scriitor de SF ori F, Sawyer are o colectie impresionanta de 34 de premii internationale si 31 de pozitii de finalist**.

Spuneam ca am citit ultimul sau roman Rollback si inainte de asta penultimul sau roman Mindscan, asa cum am citit din curiozitate si premiatul The Terminal Experiment, precum si intreaga trilogie Neanderthal Parallax. Sint doua lucruri care te uimesc la Sawyer.
In primul rind rigurozitatea cu care isi studiaza ideile si le dezvolta pe parcursul a mai multor luni, citind enorm in orice domeniu de interes, apoi vorbind si intervievind specialisti din domeniile respective, pina este sigur ca a inteles exact subiectul si poate sa-l elaboreze nu numai fara riscul de a cadea in ridicol, asa cum se intimpla cu multi autori, dar si cu siguranta ca reactiile personajelor si dezvoltarea plotului vor fi cit se poate de firesti si cursive, atractive cititorilor, in contextul narativ ales.
In al doilea rind, evolutia sa continua ca scriitor. N-am intilnit un altul care sa evolueze atit de mult de la o carte la alta, si ginditi-va ca are deja 17 romane, plus volume de povestiri si esee.

O tendinta pe care o are este sa scrie din ce mai literat, pastrind intr-o mica masura stilul comercial cu care s-a lansat. Daca din Rollback scoti toate ideile SF, ramii cu un roman mainstream foarte bine scris si foarte sensibil, care sta in picioare fara sa simti nevoia harnasamentului SF. Ceea ce il face foarte usor de receptat si acceptat de catre orice cititor, nu numai de catre fanii SF. Iar in final, acele idei SF se grefeaza atit de firesc pe structura realista incit intra natural in poveste si in realitatea contemporana fara a-l deranja chiar si pe cel mai pricinos cititor realist.
Daca as fi un editor as incepe sa-l public in Romania cu Rollback, continuind apoi in sens invers din punct de vedere cronologic.

In cazul in care va ajunge la vreo conventie prin Europa la care sinteti prezenti, pentru ca are obiceiul sa mearga la foarte multe conventii (turul sau dupa lansarea unui roman dureaza 3 luni si acopera intreaga America de Nord, uneori continuind cu Europa sau Asia), nu ezitati sa mergeti la orice lansare are, ori panel in care este prezent si el. Este unul din cei mai buni oratori pe care i-am vazut vreodata, nu stiu daca mai exista un alt scriitor cu o prezenta publica atit de puternica, singurul pe care l-am vazut la acelasi nivel fiind Terry Pratchet. O lansare de carte cu el este intotdeauna un spectacol!
De asemenea, puteti sa-l abordati foarte usor in particular, este intotdeauna dispus sa vorbeasca cu fanii sai sau orice cititor SF, lasind la o parte ca este un tip foarte prietenos si chiar sfatos. Aveti ce afla de la el, nu mai spun ca aveti ce invata de la el. Individul tine cursuri de scris in fiecare an la diverse universitati si este de multe ori writer in residence la diverse biblioteci, ori colegii.

Rob’s Bash 2007

Pina cind veti avea prilejul sa-l intilniti personal puteti sa-i accesati website-ul: http://www.sfwriter.com/, unde pe linga informatii despre el si cartile lui are o pagina numita: “How to Write” continind tot ce i-ar trebui unui scriitor incepator sa stie daca vrea sa intre “in the business of writing”. Este o sursa de informatii considerate printre cele mai importante pe continentul american nu numai de catre incepatori, dar si de catre majoritatea profesionistilor.
De asemenea, daca vreti sa vedeti in ce consta viata unui scriitor profesionist care traieste exclusiv din scris, dar ce spun eu, care are un venit din scris cu cinci zerouri tinzind spre sase zerouri, atunci intrati pe blogul sau unde Sawyer isi povesteste in detaliu activitatea. Ar fi trebuit sa scriu asta si sa va trimit pe blogul lui acum cinci luni cind si-a inceput turneul pentru Rollback, ca sa vedeti ce eforturi presupune lansarea unui roman in State.

Oricum, Robert J. Sawyer este o lectura obligatorie indiferent cu ce roman ati incepe. Daca puteti sa o faceti cu Rollback, ori Mindscan cu atit mai bine.

*Alaturi de Isaac Asimov, David Brin, Lois McMaster Bujold, Orson Scott Card, Arthur C. Clarke, Neil Gaiman, William Gibson, Joe Haldeman, Frank Herbert, Ursula K. Le Guin, Vonda N. McIntyre, Larry Niven, Frederik Pohl, Kim Stanley Robinson si Connie Willis.
** Aurora, Hugo, Nebula, Bram Stoker, John W. Campbell Memorial, Galaxie, Arthur Ellis, Le Grand Prix de l’Imaginaire, Evergreen, Seiun, SF Chronicler Reader, Toronto Public Library Celebrates Reading, UPC, etc.

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s