Pulitzer si noi

In continuarea ultimului post, ar fi demn de mentionat ca scriitorul Cormac McCarthy a cistigat anul acesta premiul Pulitzer pentru ultimul sau roman: The Road. McCarthy este un scriitor realist, mai bine cunoscut pentru All the Pretty Horses, devenit bestseller in 1992 si de fapt romanul care l-a propulsat pe scena literara. Este comparat cu William Faulkner si considerat un maestru al literaturii americane. Aveti toate datele unui scriitor realist de success literar si sinteti tentati sa spuneti: “bun, a cistigat Pulitzerul. Si ce?”
Ei bine, The Road este un roman post-apocaliptic, dezvoltat cu toate ingredientele SF ale acestui subgen. Toata lumea (cititori, critici si recenzori) recunoaste ca este post-apocaliptic, putini sint cei care adauga literele SF descrierii, dar iarasi toata lumea este constienta ca acesta este un subgen al literaturii SF si ca dezvoltarea din roman este SF.
Un scriitor de mare success literar (high literature) care nu se sfieste sa scrie un roman SF si chiar ia cel mai mare premiu literar existent pentru respectivul roman!
Mai mult, in luna septembrie si-a adaugat la palmares pentru acelasi roman si premiul britanic James Tait Black, “the oldest and most literary of the UK’s awards”, in valoare de 10.000 de lire sterline.
(Tot vorbeam de Alice Munro—aceasta a fost nominalizata la rindul ei, anul acesta, in cursa cu McCarthy, pentru premiul James Tait Black.)

Tot anul acesta Ray Bradbury a primit “a special Pulitzer citation as… an unmatched author of science fiction and fantasy.”

Scriitori realisti, carora nu le este jena sa recunoasca ca citesc SF&F, ori chiar sa scrie literatura de gen; scriitori SF&F ale caror merite sint recunoscute de institutii literare de prestigiu, ori altii care sint introdusi in programele de studii universitare.
Nu mai exista tabere si toti respira mult mai usor.

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s