Baloane Atomice

Cu mare bucurie anunt nasterea unui nou blog dintr-o specie pe care s-au chinuit sa o cultive citiva fani inainte, dar a necesitat un efort prea mare si proiectele au stagnat destul de rapid. Taticul blogului este Michael Haulica, nu stim cine este mamica, probabil cea care a donat marea parte a genelor din noua specie. Numele blogului este Zepelinul Cuantic si se pare ca nasul este tot taticul! Ma intreb acum daca nu cumva mamica…

Zepelinul se vrea un site de informatii, stiri, comentarii si discutii despre tot ce inseamna SF&F si probabil H romanesc, despre tot ce inseamna SF&F&H de pe piata romaneasca, plus inca o latura importanta—despre tot ce este mai important in SF&F&H pe piata internationala.
Este exact genul de database care ne-a lipsit, si pe care in timpurile astea nici o revista nu-l poate inlocui. Iar singura metoda de reusita este sa fie facut de o/niste persoana/e din interiorul sistemului, un profesionist si insider cu acces la informatii ce le lipsesc fanilor la niste simple gugaleli. Mai mult, un profesionist care sa nu delimiteze accesul la informatii in functie de preferinte personale. Si nu in ultimul rind, cineva care sa fie intim interesat de supravietuirea si succesul pietei specifice, si sa incerce prin intermediul blogului sa puna in miscare anumite actiuni care altfel sint letargice din cauza lipsei unui motor motivational.
Cred ca Michael Haulica poate fi acest om si ca poate coordona o mica echipa de profesionisti interesati in aceleasi idealuri, fara nici un compromis. Hmm, interese si idealuri! Si totusi este singura mixtura care poate pune in miscare mecanismul ruginit al pietei romanesti.

Proiectele anterioare au stagnat si pentru ca fanii respectivi aveau o viata personala si putin timp liber de investit in asemenea activitati, dar si pentru ca in cele din urma blogurile lor reflectau parerea personala despre fenomen si preferintele proprii, ignorind multe manifestari pe care fie le considerau neimportante dintr-un punct de vedere strict personal, fie nu aveau acces la o asemenea informatie.

Un exemplu trist care ne arata ca avem nevoie de aceasta database condusa de un profesionist obiectiv este dat de al doilea post al Zepelinului Cuantic: “Premiile Eurocon 2007”. In lunga lista a premiilor de incurajare nu exista nici un nume romanesc! De ce? Ne-a votat cineva contra? NU, aceste premii nu se voteaza in asociatia europeana. Ei doar primesc propunerea noastra si decerneaza premiul. Ne-am votat singuri impotriva prin disputele fara rost ale diverselor factiuni ale fandomului, cum ca cine are dreptul sa propuna, cine are dreptul sa voteze, cine in fine are dreptul sa primeasca premiul de incurajare al Europei!
Ei bine, adevarul este ca aceste dispute sint nu numai absurde, dar si nocive pentru piata romaneasca. Atita timp cit nu exista o asociatie profesionista in Romania, care sa reprezinte scriitorii romani in asemenea manifestari europene si internationale, ORICINE are dreptul sa voteze. ORICINE are dreptul sa propuna si propriu-zis, ORICARE dintre scriitorii publicati pot fi propusi. La nivelul asta, pe europeni nu-i intereseaza. Doar pe noi ar trebui.
De aceea, un asemenea blog cum este Zepelinul Cuantic, este important. Pentru ca el poate organiza un vot pentru fani cind ocazia se va ivi iarasi. Pentru ca poate face publice discutiile referitoare la asemenea probleme si poate trage concluzii pertinente, mai repede si mai eficient decit orice lista de discutii. Pentru un model de cum un asemenea blog poate arbitra o disputa, ori probleme organizatorice pe asemenea subiecte importante pentru piata si fandomul romanesc, vedeti blogul similar al fandomului canadian: “Canadian SF Works Database”, unde chiar recent au existat “dispute” pe exact acelasi subiect (premii nationale) si care au fost “arbitrate” de blog prin simpla informare a fandomului despre “probleme” si propunerea de solutii concrete. Care au functionat! Pentru ca fandomul a vrut ca ele sa functioneze si premiile sa existe!

Oricum, ma bucura nasterea Zepelinului si-i urez sa-si indeplineasca destinul cu succes.

Advertisements

2 Comments

  1. multam fain. sper sa treci des pe la zepelin si sa discutam lucrurile care ne intereseaza.

  2. […] pe Millennium Newsblog (Zepelinu’ lui Michael) şi  pe blogul lui Costi Gurgu (Baloane atomice). Costi observă lipsa premiului de încurajare pentru România şi are oarece de spus pe tema […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s