Manualul scriitorului incepator

Pentru cei ce sint interesati sa se aventureze in ale scrisului, ori au inceput deja dar sint inca la inceput, nepublicati, ori doar cu un text-doua intr-o revista, le recomand cartea, ori mai bine spus carticica: “Alan Moore’s Writing for Comics”, asa cum ati ghicit scrisa de Alan Moore, si publicata de editura Avatar Press. Spun “carticica”, pentru ca n-are decit 47 de pagini.
Intr-adevar, cartea este scrisa in special pentru cei care sint interesati de meseria de scriitor de scenarii pentru benzi desenate sau romane grafice… Suna ciudat, mai bine ramin cu denumirea englezeasca, de graphic novels. Este special conceputa pentru incepatori, pentru cei care sint tentati de domeniu, dar nu au experienta, ori sint paralizati de frica sa nu o dea in bara cu primul scenariu. Si tocmai aceasta orientare spre incepatori o face sa fie o carte despre scris, in general, foarte buna pentru orice scriitor incepator, nu numai pentru scenaristi.
Fac insa o paranteza—este buna pentru cei ce sint interesati de literatura comerciala! Daca sinteti dintre cei cu pretentii de high literature, nu este pentru voi. Iar asta este ultima oara cind mai fac referire la aceasta distinctie.

Alan Moore este unul dintre cei mai de success scenaristi ai tuturor timpurilor. Faimos in special pentru Watchmen, V for Vendetta si From Hell. Dar are si alte titluri celebre in portofoliu: 2000AD, citeva Batman, Superman si Green Lantern, The League of Extraordinary Gentlemen, Promethea, Swamp Thing, citeva Spawn, si multe, multe altele. Lista este atit de lunga incit as umple intreg postul numai insirind tot ce a scris, si proiectele la care a contribuit.

In Alan Moore’s Writing for Comics, Moore incearca o abordare diferita de cea obisnuita in astfel de carti. Nu-ti trebuie o formula de success, nu-ti trebuie retete, nu trebuie sa inveti niste scheme fixe, ori sa repeti pasii batuti ai inaintasilor. Iti trebuie numai sa intelegi ce inseamna comics, cum au aparut, care sint limitarile, spre ce se indreapta. Odata ce ai toata aceasta informatie, treci peste ideea de scenarist de benzi desenate. Ceea ce trebuie sa fii, este scriitor. Doar scriitor. Partea tehnica despre cum trebuie sa arate un scenariu, etc, nu este importanta. Se invata usor si poti s-o aplici cind vrei tu. Pina acolo insa, trebuie sa scrii bine, mergind dupa aceleasi principii ca si cind ai scrie povestiri, ori romane.
Mai mult, Moore combate sabloanele existente in industrie, toate acele limitari impuse de editori si sustinute de scriitorii consacrati. Sabloanele despre personaje, idei, plot, ritm, dialog, propriu-zis rastoarna absolut orice ingradire. Singurul lucru care conteaza este calitatea si eficacitatea cu care tu, scriitorule, poti atrage atentia cititorului, poti sa-i retii atentia si sa scrii atit de convingator incit sa creezi o impresie, sa-l faci pe cititor sa se gindeasca la cartea ta mult timp dupa ce i-a citit ultima pagina.
“I think much of the blame for this state of affairs must rest in the largely unquestioning adherence to the dictum “If a character can’t be summed up in 15 words then the character is no good.” I mean, who says? It seems to me that what is really meant by this largely spurious assertion is somewhat closer to “If a character can’t be summed up in 15 words then it may not sell to an audience of young children, who we assume are of limited intelligence and possess brief attention spans”.
In fine, pe parcursul celor 47 de pagini Moore te trece prin notiunile de baza pe care orice scriitor incepator are nevoie sa le cunoasca. Totul exemplificat cu tehnicile folosite de el in diverse proiecte, sau de catre alti scriitori, cu explicatiile cum au ajuns ei la acele tehnici, dupa ce opere literare ori cinematografice s-au inspirat si cum au gindit cind au gasit solutiile respective, astfel generind un model de cum poti gindi cind te lovesti de anumite probleme si cauti solutii in cartile marilor scriitori.

Este placut scrisa, usor de inteles, dezinhibatoare pentru oricine are complexe si in mod cert iti da o perspectiva asupra industriei scrisului, si in special asupra industriei benzilor desenate din lumea anglofona. Lectura placuta si succes in ale scrisului!

Advertisements

3 Comments

  1. foarte interesant, stii si de unde se poate face rost de carticica?

  2. Pe Amazon, noua este cu $5.95, la mina a doua cu $2.75. Cred ca Amazonul este cel mai la indemina. Ori, direct de la Avatar Press, de pe site-ul lor, tot cu $5.95. Nu stiu daca in librariile cu carti in limba engleza din Romania se gaseste.

  3. Ok, multumesc.
    Din cate am citit pe Amazon, nu ma incadrez in nicio metoda de plata pe care ei o accepta, asa ca incep sa caut prin librariile romanesti. Te anunt daca am noroc.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s