Cultura observata

In ultimul numar al Observatorului Cultural (#136[393]), Michael Haulica trece in revista tendintele SF&F-ului romanesc din ultimii 50 de ani, in articolul SF romanesc. Daca nu stiati, de ani de zile Michael are o rubrica saptaminala in Observator Cultural, intitulata Fantasy & Science Fiction. O puteti citi integral lunea, pe site-ul revistei, la meniul “Rubrici”. In cazul in care o faceti pentru prima oara, si sinteti interesati de articole mai vechi, puteti merge pe meniul de sus la “Arhiva” si-i puteti citi toate articolele inca de la primul. Va asigur ca e un efort minim pentru ce veti obtine in schimb! Pentru mine, este portia saptaminala de Romania. Ca orice alt imigrant, am si eu nevoie de o infuzie periodica de acasa. Iar rubrica lui Michael este cel mai bun drog. In cercurile de aici i se spune Doctorul Haulica, insa el insista sa-i folosim numele mic.
Revenind, saptamina asta puteti citi o retrospectiva foarte, foarte, foarte scurta a tendintelor science fictionului romanesc. Un subiect extrem de interesant, acum ca bunul doctor s-a apucat sa-l studieze. Numarul de cuvinte la care este restrins articolul din Observator, nu-i permite sa intre in detalii, ori analize mai profunde. Este mai mult ca o lista doar a aspectelor principale ale aspectelor principale. Insa, intr-adevar, privind restrospectiv, s-au intimplat multe in SF-ul romanesc de-a lungul timpului. Din pacate, faptul ca numeroase texte si experimente interesante nu au avut expunere nationala si recunoastere “critica”, publicul nu a avut acces la o buna parte dintre ele si astfel, constiinta publica este ignoranta in privinta multor aspecte care in mod cert ar fi creat valuri pe alte meleaguri in care oile sint inlocuite de vaci. Un connoisseur insa, ar putea scoate la lumina toate aceste detalii si ar putea sa le aprecieze public aroma si calitatile, pentru multe dintre ele de acum istorice. Sint sigur ca ar oferi o alta perspectiva asupra istoriei SF-ului romanesc.
Oricum, in ultimul sau articol, printre numele dure ale genului sint pomenite si nume precum Marian Coman, Roxana Brinceanu si ei bine, da, Costi Gurgu. Cei trei care au speriat vestul, ori mai curind lucreaza la acest lucru, cei trei care dau tendintele ultimilor ani in Romania:

“Amestecul de genuri se face mai acut resimtit in ultima perioada, cind SF-ul, fantastic si fantasy se impletesc in scrierile autorilor romani, rezultind carti ca Sharia a Roxanei Brinceanu, Retetarium a lui Costi Gurgu si noua carte a lui Marian Coman, Testamentul de ciocolata (care va fi curind in librarii).”

Nu, nu sintem generatia anilor 2000, aceia sint mentionati in paragraful urmator. De fapt, nici nu e bine sa vorbim in termeni de generatii, pentru ca face ca totul sa fie atit de absolut si bine determinat in timp, ceea ce nu este adevarat. Orice scriitor are un anumit stil cind se lanseaza, ori nu are, face parte dintr-o “scoala” de influente, sau nu face parte din nici una, desi in 99% dintre cazuri este influentat de alt/alti scriitori, ceea ce este bine, dar se dezvolta in timp si evolueaza, intr-un final isi gaseste vocea proprie, ori vocile! Cei care ramin intepeniti intr-un curent, ori stil, sint cei care se sting primii.
Are pina la urma vreo importanta daca vorbim de tendinte in Romania? Are cit de cit o mica insemnatate, incit sa merite subiectul sa fie mentionat intr-un articol, ori sa fie ulterior preluat si “spus” cu voce tare, ca pe o lauda? Eu cred ca are o mare importanta. Ne dovedeste ca existam si ca existenta noastra are greutate. Cu atit mai mult daca reusesti sa vezi ca au existat si exista momente in SF-ul romanesc cind ceea ce scriam, desi se incadra intr-un curent, ori o scoala de scris internationala (nord-americana in cele mai multe dintre cazuri), avea si are un puternic “gust” autohton, specific numai si numai noua si la fel de valoros ca orice best SF&F scris in orice alta parte a lumii.
Cititi articolul lui Michael si incercati sa va extrageti din el o lista de carti lectura obligatorie. Va veti convinge singuri ca am dreptate.
Mircea Oprita a mai tratat subiectul in lucrarea sa Anticipatia Romaneasca. Insa, am inteles ca a fost publicata intr-un tiraj foarte mic, si deci nu este propriu-zis accesibila marelui public. Mare pacat! Daca totusi puteti sa puneti mina pe ea, este o alta lectura obligatorie pentru orice pasionat in domeniu.
Lectura placuta!

Advertisements

2 Comments

  1. apropo de speriatul vestului: http://millenniumpress.blogspot.com/2007/10/millennium-est.html

  2. La mai mare! Va tin pumnii sa aibe succes si sa continue. Ar fi frumos sa devina o constanta pe piata internationala.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s