Ciudatele povesti nu tocmai ciudate

Am auzit prima data de Weird Tales la una dintre conventiile AdAstra. Uneia dintre noile mele cunostiinte tocmai i se publicase o povestire in revista. Dar n-am apucat sa vad publicatia pentru inca o luna. Aflat intr-o buna zi intr-o librarie Indigo, am descoperit-o in raft cu alte reviste literare. Era sfirsitul lunii aprilie, 2007. Am luat o copie si am inceput s-o studiez, si am simtit imediat acel tremur interior provocat de o descoperire incitanta. Pe de alta parte, eram totusi intr-un Indigo. Librariile astea sint facute de asa natura incit sa-ti placa aproape pe orice pui mina in ele. Rafturi din lemn de mahon, lumina placuta, tocmai buna pentru lectura, banchete, scaune si fotolii din catifea sau piele insirate de-a lungul geamurilor, ori strecurate in orice colt liber. Poti sa vii de dimineata, sa-ti alegi cartea, fotoliul si sa pleci seara dupa ce ai terminat-o de citit. Nimeni nu te va interupe. Iar peste toate, o muzica perfecta pentru ambient, intr-atit de tare incit sa acopere mare parte din zgomotele celorlalti clienti, dar destul de blinda pentru a nu te deranja din citit.

In fine, eram cu revista in mina si-i admiram coperta. Numarul 344, pe aprilie/mai, 2007. O pictura interesanta, meserias executata, perfecta pentru o coperta. In partea de sus, logo-ul revistei, frumos desenat si destul de ciudat ca sa mearga mina in mina cu titlul — Weird Tales, care are un sunet interesant, exotic, promitator. Deasupra titlului, sloganul revistei: “Gothic Fantasy & Phantasmagoria for the 21st Century”. Wow! Titlul ar fi fost de ajuns sa ma prinda, ori numai sloganul, dar combinatia celor doua m-a dat pe spate.

Editorialul numarului se numea: The Eyrie—A Bit Weirder Every Time You Look. Printre altele mentiona un redesign al revistei, era primul numar cu noul logo, cu aspectul copertii si tipul de pictura, plus cu designul interior, care era o combinatie de layout de revista literara moderna, cu elemente de design victorian. Apoi mentiona geneza revistei si conceptul initial, din 1924: “But their magazine, they said, existed for the very sake of printing insane, mind-smashing stuff in the vein of Poe’s freakish odes to death—stories which you have no opportunity of reading in other periodicals because of their orthodox editorial policies.

In a very real sense, the original Weird Tales was the YouTube—the punk rock, if you will—of three generations ago. Unpredictable. Under the radar. Unbound by the vanilla tastes of American mass media. Revolutionary.”

Este revista care i-a debutat, ori sustinut, pe H.P. Lovecraft, Robert E. Howard (creatorul lui Conan Barbarul), Margaret Brundage (artistic godmother of Goth Fetishism) si Ray Bradbury.

In ce ma priveste, toate astea au insemnat o vinzare sigura si un client la portofoliu.

 

Revista apare de 6 ori pe an, in format A4, undeva intre 80 si 100 de pagini. Coperta color, interior alb-negru, cu grafica pentru fiecare povestire. Ulterior am aflat ca pentru coperta incearca sa gaseasca noi talente, nu de putine ori din afara Americii. Chiar la numarul 344, pictura a fost asigurata de o artista poloneza, Anita Zofia Siuda, descoperita de ei pe DeviantArt.com. Numarul 345 (iunie/iulie) prezinta o pictura la fel de puternica, a unui artist german, Oliver Wetter. Iar numarul 346 (sept/oct), o prezinta pe Laura Wachter, din Spania. Mda, nu stiu ce-au facut cu luna august…

Revista este cotata semiprofesionista. In primul rind din punct de vedere comercial, pentru ca nu plateste decit 3-4 centi pe cuvint, cu doar 1-2 centi mai putin decit standardul profesionist. Apoi, din punct de vedere literar, criticii sint de parere ca mai are putin pina la un nivel 100% profesionist. Oricum, in final va trebui sa atinga profesionismul din ambele puncte de vedere.

 

Am citit cele trei numere care au aparut din aprilie/mai pina in septembrie/octombrie. Sint putin dezamagit. Au cam un text pe luna care este bun spre foarte bun, ori simplu foarte bun, si nu intotdeauna de la “numele mari”. Restul povestirilor insa, sint un fantastic/horror classic, blind, pe alocuri sforaitor, rar surprinzator. Cuminti, conform standardelor, chiar si textele mai mult horror decit fantastice sint foarte bine sablonate!

Poate nu m-am facut eu inteles—de la asteptarile mele, de a citi povestiri weird, insane, mind-smashing, freakish, am dat peste o revista care publica acelasi tip de texte dark fantasy, ori mild horror, pe care le poti citi in toate celelalte publicatii de gen, ori vedea in 99% din filmele de gen care apar pe piata!

Si au cel putin un text pe luna care este de-a dreptul slab spre prost. La o medie de 7 povestiri pe numar, ai unul bun, unul slab, si 5 mediocre, la un pret de $5.95.

In rest, mai cuprinde interviuri cu autori in voga, recenzii de carte, cite un eseu in rubrica Weirdism, al unui scriitor consacrat, despre intimplari stranii din viata lor, si cite un poem.

Din numele mai cunoscute publicate in Weird Tales: George R.R. Martin, Jeff VanderMeer, Tanith Lee, Sephera Giron, Mike Carey si probabil si altii care imi sint doar mie necunoscuti.

 

N-as trage nici o concluzie inca. Pe de-o parte sint de acord cu faptul ca este semipro, inca nu a atins nivelul profesionist al unui F&SF, ori Asimov. Dar este dezamagitor ca dupa ce in formatul vechi s-a inchis in 1954, s-a relansat in 1988, adica acum exact 20 de ani. Doua decenii in care ar fi trebuit sa atinga nivelul de excelenta literara a suratelor ei. Si totusi, piata de dark fantasy si horror este foarte slab reprezentata la nivel de reviste si texte scurte. Din zecile publicatii de specialitate de pe continentul nord American, numai 3-4 merita citite, restul fiind la nivel de amator. Asa incit, putem spune ca Weird Tales este fruntea satului. Si totusi…

 

In fine, ii mai dau sansa sa recupereze, inca jumatate de an, adica alte trei numere. Daca nu salta, imi voi da intilnire cu ea peste citiva ani, sau atunci cind critica o va aclama ca in fine, a sarit la nivel profesionist.

Advertisements

4 Comments

  1. Happy happy, merry merry 2008! Rejoice, Costi, my friend! Numarul din ianuarie va fi cel care va marca revirimentul Weird Tales, e primul la care Ann VanderMeer e fiction editor. Am vazut sumarul, am si citit citeva dintre povesti (cit eram la Nantes) si io zic ca merita in continuare credit. Si ceea ce imi spunea Ann ca a achizitionat pentru restul numerelor mi s-a parut bestial. Citiva dintre autorii din noul Weird Tales si spusele lor sint de gasit in post-urile din decembrie 2007 de pe blogul lui Jeff V., merita o privire. By the way, speaking of Weird Tales, va trebui sa discutam in particular, poate ne vedem pe YM zilele astea?

  2. Ann VanderMeer este fiction editor la ei de la inceputul anului 2007. Dar se poate ca de fapt tot anul 2007 sa fi publicat ce aveau deja cumparat si abia din ianuarie 2008 sa intre pe rol alegerile lui Ann.
    Iar in ce priveste YM, daca trebuie, trebuie…

    Un 2008 fericit, Horia!

  3. Buna ziua. Probabil ca intrebarea mea va fi pusa degeaba, stiind cat de greu este sa procuri in Romania cam orice din afara, dar… Am auzit prima data de revista cand ma interesam de scriitorul american Robert E. Howard. Weird Talesu’ l-ati gasit in Canada, nu? Daca ati sti cum pot sa fac rost si eu de oricare numar in Romania v-as ramane pururea indatorat!

  4. Cel mai simplu raspuns este — abonamentul. Care se poate face direct la ei pe site. Chiar acum au o oferta, in care dau 6 numere de revista la $20. Normal ca pentru Romania se adauga si livrarea, celor $20 initiali adaugindu-li-se probabil inca $5 sau $10, ori poate chiar mai mult.
    In cazul in care abonamentul nu reprezinta solutia dorita, stiu ca exista in Romania cel putin o firma de distributie a presei, care aduce reviste din toate colturile lumii. Nu mai tin minte cum se numeste, dar imi amintesc ca aveau liste cu revistele pe care le puteau importa. Exista o mica sansa ca Weird Tales sa fie pe acea lista.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s