Completari

Am adaugat la blogroll inca o categorie—Premii, unde am listat citeva din premiile internationale importante. As dori sa adaug si premiile europene (Eurocon) si premiile romanesti. Cine stie cu exactitate site-urile acestora mi le pot transmite prin intermediul acestui post. Mi se pare firesc sa am pe lista si premiile romanesti, pentru ca atit cititorii cit si scriitorii si editorii ar trebui sa aibe cunostiinta de asemenea manifestari in detaliu. In principiu, premiile sint stimulente pentru public sa cumpere carti, pentru editori sa semneze contracte, asa cum sint si criterii de valoare. Urmarind pe alte bloguri discutii referitoare la traducerile din Romania, am ajuns la concluzia ca si cititorul roman este sensibil la acest criteriu, de multe ori reprosurile aduse editurilor fiind ca nu au publicat cartile premiate in State, ori Anglia. Si atunci, de ce nu ar fi ei sensibili si la premiile romanesti?
Trei motive:
1.  Nu au cunostiinta de eventualele premii romanesti
2. Premiile romanesti nu au importanta, pentru ca nu au istorie si continuitate
3. Premiile romanesti nu au credibilitate, pentru ca nu sint sprijinite de criticii, ori teoreticienii din domeniu si nu sint folosite ca argumente de marketing de catre edituri, reviste, ori macar o asociatie.
Daca exista totusi premii noi, ori cu ceva vechime, ar trebui ca acestora sa li se faca site-uri care sa contina toate detaliile si sa fie accesibile publicului. Stiu ca exista premiile Atelierului Kult (care atelier este pe butuci de ceva vreme, deci automat se pune intrebarea daca premiile lui mai exista), premiile Helion, precum si premiile Vladimir Colin. Daca cineva are cunostiinta de site-uri referitoare la aceste premii sau altele, mi-ar face placere sa le adaug la categoria “Premii” din blogroll.

Advertisements

5 Comments

  1. Premiile Kult vor fi acordate si in acest an, cel mai probabil in aprilie. Iar atelierul tocmai si-a reluat activitatea. We’re back in business!

  2. Am pus iar link-ul catre atelier Kult, de data asta la Resurse. Daca faceti ceva separat referitor la premii…

  3. Ar fi o idee… Macar o prezentare a premiilor anterioare.

  4. pai bine ar fi sa fie undeva o lista cu premiile anterioare. cu nominalizari cu tot, ca mereu uitam nominalizatii. de parca ar fi chiar de colo sa fii nominalizat…

  5. Am propus asta si pe atelier Kult si repet aceeasi idee si aici—probabil ca voi doi, Horia si Michael, impreuna cu Bogdan si Catalin, ar trebui sa faceti un blog separat doar pentru premiile si antologiile atelierului Kult. Sa contina trei pagini: Istoria pemiilor si antologiilor, explicatiile anuale cu cine intra in competitie si de ce, cum e ales, cum se poate nominaliza cineva, ori ceva, si o a treia pagina cu lista lucrarilor eligibile pentru anul in curs, organizate pe caprarii (roman, povestire, critica si eseistica, revista, editura, etc)
    Ideea ar fi sa nu poata oricine posta acolo si lista sa arate ca un schimb de mesaje de genul: “Mi-a aparut si mie… si imi place ca…, etc” Toti cei care au de propus sa va propuna voua si voi sa adaugati fiecare noua propunere la categoria corespunzatoare.
    Puteti sa mentineti premiile jurizate, cu juriul anuntat mare si mindru pe prima pagina a blogului, si puteti sa aveti si premii de popularitate. Intr-o prima faza, se pate face votarea sub forma de poll, chiar pe blog. Ulterior, se poate cface un formular simplu, pe care cine vrea sa voteze poate sa-l downloadeze de pe blog, si apoi sa-l trimita prin email organizatorilor.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s