Paradoxul Doug

Douglas Smith este un scriitor Canadian de texte scurte. S-a lansat in 1997 si la fel ca si majoritatea scriitorilor romani, care nu-si permit sa-si faca din scris profesiunea principala, a scris numai atunci cind serviciul i-a permis. Ceea ce a insemnat ca a ramas pentru mult timp scriitor de povestiri si nu a gasit resurse pentru un roman. In ciuda acestui fapt, a colectat de-a lungul vremii doua premii Aurora (2001 si 2004), si a fost finalist la John W. Campbel Award, tot in 2001, si de 12 ori finalist la Aurora Awards. In partea asta de lume, nu numai premiile sint importante, ci si pozitiile de finalisti. Ele inseamna ca ai fost printre cei putini favorizati de public sau jurii, dintre sutele, ori miile de posibili cistigatori. Foarte important factor pentru editori, care sint interesati de cel mai bun, dar si de urmatorii trei, ori cinci foarte buni.

Aspect care de altfel i-a si adus o serie de avantaje. Este invitat sa participe la o serie de antologii in fiecare an, asa cum este invitat sa participe cu text in diverse reviste, in loc sa fie unul dintre cei citiva mii de scriitori ce-si trimit textele si concureaza pe doar 2-3 locuri valabile in fiecare luna. Asa a intrat pe piete relativ ermetice noilor talente, cum ar fi Postscripts, in Anglia, unde trebuie intii sa-l convingi pe editor ca ai ceva important de spus, pentru ca acesta sa-ti dea aprobarea sa-i trimiti povestirea. De asemenea, poti fi invitat sa-ti trimiti romanul in edituri, direct editorilor seniori, fara sa mai stai la coada si sa fii citit de editorii juniori, obositi si plictisiti de miile de manuscrise ce le trec prin miini. Prima invitatie i-a venit de la Robert J. Sawyer’s Books, care si-a oferit disponibilitatea sa-i cumpere primul roman SF. Din pacate, primul roman la care lucreaza va fi Fantasy. Invitatia a ramas deschisa, dar probabil ca v-a mai trece ceva timp pina sa o onoreze. Lucky Doug!

Paradoxal, desi are doar 35 de texte publicate de-a lungul celor zece ani de activitate, are si 35 de aparitii in 26 de tari si 21 de limbi. In aprilie, va rotunji aceste numere la 28 de tari si 22 de limbi, cu aparitia unuia dintre cele mai renumite texte ale sale—Scream Angel, in revista romaneasca Sci-Fi Magazin. Scream Angel este unul dintre cele doua texte premiate cu Aurora Award, publicat initial in antologia Low Port. De atunci a fost republicat in Ucraina (2005), Italia (2005), Israel (2005), Danemarca (2006), Ungaria (2006) si Bulgaria (2007). Acum isi va putea aduaga pe lista Romania (2008). Impresionant, mai ales pentru un scriitor de povestiri, care a publicat doar 35 de texte in 10 ani. Este un paradox pentru care este admirat in Canada si Statele Unite si este invitat la conventii sa explice cum poti reusi sa ajungi unul dintre cei mai tradusi scriitori din lume, fara ajutorul unui agent literar. Din ce am inteles este un efort impresionant. Binenteles ca este in avantaj, el scriind deja in engleza si trimitindu-si peste tot textele in engleza, dar efortul ramine la fel de considerabil. Oricum, poate ar fi ceva de invatat de la el si pentru scriitorii romani, care sint deja in Europa si o ignora cu maiestrie. Cred ca singurul roman care ar putea concura cu Doug este Michael Haulica.

Astept parerile voastre dupa ce-i cititi povestirea in Sci-Fi Magazin.

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s