DSP IX — Robert Charles Wilson

Obisnuiam sa spun povesti despre Rob si Bob, doi scriitori nord-americani aflati pe drumul succesului. Erau publicati de aceeasi editura, TOR Books, si cum cartile le apareau relativ in acelasi timp, iar ei erau buni prieteni, departamentul de marketing le organiza tururile promotionale impreuna. Mai mult, erau amindoi scriitori de Hard Science Fiction. Asa i-am cunoscut, Rob si Bob, plecind in turneu impreuna, intorcindu-se impreuna si povestindu-si pataniile. Ulterior insa,

Rob si-a dublat durata si lungimea turneul, in timp ce Bob a incercat sa si-l reduca. Vedeti voi, Rob iubste aparitiile in public si calatoriile lungi, in timp ce lui Bob ii displac profund. Au ramas prieteni, dar la ora actuala fiecare isi promoveaza cartile intr-un mod diferit si in campanii diferite. Robert J. Sawyer (Rob), scriitorul si propriul promotor neobosit, isi continua aventurile in jurul lumii, scriindu-si cartile prin avioane si prin masini, intre doua lansari. Robert Charles Wilson (Bob) prefera turnee cit mai scurte si maximum doua iesiri din tara pe an, si-i place sa-si scrie cartile la propriul birou, intr-un ritm linistit si comfortabil. Binenteles, isi permite acest lux acum, dupa 14 romane, 3 Aurora Awards, un John W. Campbell Memorial Award, Un Philip K. Dick Award, un Theodor Sturgeon Memorial Award, un Hugo Award, si nominalizari la Nebula, Hugo, World Fantasy Award si The Sunburst Award for Canadian Literature of the Fantastic. Si astea doar pe continentul nord american. Mai are si premii europene, fiind tradus in majoritatea tarilor de pe vechiul continent, mai putin Romania.

 

Cind i-am intilnit prima oara, sotia lui Bob, o doamna foarte draguta si blinda, copyeditor la una dintre marile agentii de advertising din Toronto, mi-a recomandat sa incep sa-l citesc pe Bob cu Darwinia, sau The Chronoliths. Asta pina cind o sa-i apara noul roman, care este cu totul diferit si e lectura obligatorie. Am citit Darwinia dintr-o suflare si am ramas profund impresionat. Nu stiam exact ce-mi placuse atit de mult, dar mi-a deschis apetitul pentru mai mult RCW. A urmat Blind Lake, pentru ca pur si simplu l-am gasit la o oferta mult prea buna sa-i rezist, iar intre timp i-a aparut noul roman, Spin. M-am inscris la biblioteca imediat ce a aparut pe piata si ei inca nu-si primisera copiile. Iar ieri tocmai am terminat de citit continuarea romanului Spin, ultimul sau roman numit Axis.

Ei bine, mi-am dat seama ce este atit de atragator la cartile lui RCW. In fiecare roman, ideea de la care porneste totul, premiza cartii, este de fiecare data absolut fantastica, cosmica, superba, zguduitoare. Este genul la care te intrebi “de ce nu mi-a venit mie?”

Este genul de idée care in general atrage stilul de abordare sensationalist. Este genul care impinge imaginatia si te face sa nascocesti cele mai putin probabile scenarii, cele mai fantastice rezolvari, genul de idei care necesita super-eroi, catastrofe planetare, ori chiar galactice. Si mai este si genul care intr-un roman de hard SF, impinge scriitorul in patima explicatiilor stiintifice, indragostit de premiza si posibilele explicatii, iar ulterior consecinte. Ceea ce m-a determinat pe mine in timp sa nu citesc chiar atit de mult hard.

Ei bine, RCW, sau Bob mai pe scurt, nu cade in nici una dintre aceste patimi. Personajele sale sint oameni normali care intra in belea fie accidental, fie voluntar, dar continua sa se poarte normal si sa aibe reactii firesti in fata dramelor cosmice. Nu se transforma in super-eroi si nici nu scot din portofoliu un as de pe mineca scriitorului, care ni-l prezinta pe personaj ca de fapt era un super-agent secret, ori fost marines, nicidecum functionarul, doctorul sau ziaristul de la inceputul povestii. Apoi, ideea se dezvolta in ritmul de asimilare al unei asemena idei si de comprehensibilitate pe care niste oameni normali le pot arata intr-o situatie extrema. Asa incit nu o sa cititi niciodata explicatiile stiintifice din spatele evenimentelor cosmice, brusc relevate de un supergeniu ce astepta la coltul cladirii oportunitatea vietii lui. In final, probabil ca veti ramine cu mai multe intrebari decit raspunsuri, asa cum este firesc in viata normala, cind un fenomen ce poate parea act divin pentru nivelul nostru de cunostiinte, intervine in lumea contemporana si o schimba radical pentru totdeauna. Misticismul nu este nici el exclus din poveste, in special cind stiinta din spatele evenimentului cosmic se dovedeste mult prea avansata si interventia are calitati divine.

Cum ar fi ca intr-o buna noapte sa ne trezim cu Pamintul inconjurat de un voal care ne izoleaza de restul universului si ne inchide pe planeta noastra chiar la inceputul erei spatiale, taindu-ne aripile. In restul universului trec milioane de ani, in timp ce pe Pamint se scurg doar citeva decenii. Cum ar fi ca un misterios eveniment, denumit “Miracolul” sa inlocuiasca Europa cu un nou continent populat cu creaturi straine Pamintului si toate ecologia facind foarte clar parte dintr-un sistem alien. O “Lume Noua” care sa inlocuiasca “Lumea Veche” a Europei si sa deschida iar calea explorarilor pe o planeta pe care o credeam cartografiata. Cum ar fi sa inventam un telescop care sa ne poata purta in cele mai indepartate colturi ale galaxiei si sa ne puna intr-o legatura telepatica cu fiinte de pe o alta planeta.

Robert Charles Wilson scrie hard SF, dar dincolo de aceasta clasificare inutila, romanele sale sint literatura de cea mai buna calitate. Sint carti pe care nu le poti lasa din mina, idei pe care nu le poti uita si personaje pe care le poti intelege sufleteste. Sper sa-l puteti citi cit mai curind, ideal in traducere, sau macar in original, in engleza, pentru cei care au acest obicei.

Advertisements

8 Comments

 1. Frumos scris, Costi!
  imi place RCW. Am citit tot ce a publicat de la A Bridge of Years
  Sunt sanse f f mari ca Nemira sa publice Spin si Axis (Spin 2)

 2. Ar fi super ca RCW sa fie publicat in Romania si direct cu Spin si Axis!

 3. Am avut privilegiul sa iau cina cu Bob si cu sotia sa si pot sa depun marturie ca sint, amindoi, niste oameni absolut fermecatori. Si daca Rob :), cu care am corespondat, e unul dintre modelele mele prin profesionalismul sau desavirsit, mi-as dori ca, daca vreodata voi ajunge sa ma bucur de faima pe care o are Bob, sa ramin la fel de modest si de cald cum a ramas el. Te invidiez, Costi, ca le poti fi in preajma.

 4. Mi-a zis ca te-a cunoscut. De unde pina acum citiva ani nu stia nici un roman, acum unde se duce hop si noi. Si nu oricum!
  Dar intr-adevar, asta m-a izbit si pe mine cind i-am cunoscut pe amindoi Robert—cit de modesti si binevoitori sint.

 5. […] multein acest post de pe blogul lui Costi Gurgucare a avut norocul sa-l cunoasca personal pe […]

 6. Am tradus “Spin”. Nu stiu cat de bine am tradus-o, dar ceea ce vreau sa spun este ca am tradus-o cu foarte mare placere – din motivele care au fost deja enumerate mai sus. Nu am citit celelalte romane ale aceluiasi autor (nu am prea mult timp pt lectura si prefer sa citesc in limba mea materna) dar m-as bucura daca as avea ocazia sa mai traduc macar inca unul dintre ele; si bineinteles c-o sa citesc si traducerile semnate de altcineva 🙂

 7. Tocmai am citit Turbion (Spin). Tot respectul D-nei Ana-Veronica Mircea pentru traducere. Cartea este geniala, cu o technica literara plina de maiestrie, iar traducerea ii face cinste (nu, nu am citit-o in original, dar adesea greselile de traducere pot fi “detectate” chiar in lipsa sursei 😉 ). De mult nu am intalnit intr-un roman figuri de stil care intr-adevar *sa-mi placa*. Ma pot referi din memorie la doua: oceanul scanteia de parca in el inotau diamante si cea cu vantul, care se auzea printre copaci ca si cum acestia vorbesc intre ei… Frumos 🙂 … Ultimul roman citit de la Nemira (“Camuflaj” de Joe Haldeman in traducerea catastrofala a lui Gabriel Stoian) m-a facut parca sa nu mai citesc SF aproape doi ani. Dar dupa Turbion am ramas cu o pofta nebuna de mai mult 🙂

 8. Eu am citit cartea in engleza, asa ca nu stiu cum este traducerea, dar ma bucur ca versiunea domanei Ana-Veronica Mircea te-a re-adus printre noi, cititorii de SF.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s