Horseshoe Tavern sau cpta

Horseshoe Tavern este, asa cum ii spune si numele, o taverna celebra in America de Nord. Anul trecut a implinit 60 de ani de la deschidere. A fost inaugurata in 1947, pe Queen Street West, in districtul artistic al Toronto-ului, exact la intersectia dintre Queen Street si Spadina, adica la intrarea in Cartierul Chinezesc. Initial, proprietarul s-a gindit la o taverna specializata in “prime rib roast beef, with slaw” si “maybe some live music on the side”. Asta intr-o perioada in care industria muzicii inca nu realizase profiturile care se pot face din muzica “live”.

Cu mici hopuri, taverna a rezistat pina in zilele noastre si este la fel de prospera ca in perioadele ei de glorie, in anii ’60 si anii ’80. Celebra in primul rind pentru numarul impresionant de trupe care s-au lansat de pe scena ei, dar si de trupe care au considerat ca e musai sa apara la Horseshoe Tavern, pentru a si-o pune in palmares, localul a trecut prin diverse perioade, de la mica taverna in inima “zonei dure” a Toronto-ului de inceput de secol, la local de mafioti si banditi, cel mai celebru client fiind “ legendary bank robber Edwin Alonzo Boyd”, la bar specializat pe “country n rockabilly music”, la institutie culturala a orasului, la “cel mai important promotor al muzicii canadiene”, considerat in prezent ca mentinindu-se in permanenta la cel putin un deceniu in fata industriei muzicale. Nume celebre ce i-au calcat scena: Willie Nelson, Charlie Pride, Police, the Talking Heads, Ramones, the Stranglers, etc.

 

Ne-am gindit ca este timpul sa-i trecem si noi pragul, asa ca am ales o simbata, deoarece in serile de simbata gazda este trupa The Salads, care are de fiecare data invitate 3-4 trupe proaspat lansate, ori asteptind lansarea de la Horseshoe Tavern. Simbata trecuta invitatii au fost: Dodger, Kazzer, si Stereo Hoax. Concert de trei ore, la un pret de intrare de $10.

Afara sint –5C, ninge din greu iar noi sintem deja intirziati la prima trupa, Kazzer. La strada, Horsehoe are un mic pub in pur stil canadian. Asta inseamna ca nu aduce nici pe departe cu puburile englezesti sau irlandeze, si este de fapt doar un bar urit cu pretentie de pub. Canadienii sint un neam foarte practic, pentru care esteticul este de multe ori nejustificat. Din pacate…

In fine, parcurgem lungimea pubului, platim biletele si intram in sanctuarul muzicii canadiene, la ora actuala puternic orientat spre rock alternativ. Interesant. Probabil ca anii ’80 au fost si mai interesanti, cu orientarea Punk & New Wave din prima parte si cooptarea spre sfirsitul anilor ’80 a trupelor alterna rock. Partea rezervata concertelor este intunecata si cu un aspect dur, de undergound. Peretii sint vopsiti in negru, tavanul este inalt si plin de tevaraie si cablaraie lasate sa atirne fara tavanele false ce mascheaza instalatiile in mod normal. Scena este mica, sa zicem cam de 10 pe 6 metri. Iar in spatele ei este un banner foarte misto, care nu stiu exact ce reprezinta. Incaperea este aproape plina, majoritatea in picioare, cele citeva mese si scaune fiind deja ocupate. Desi, oricum, la un concert de rock nu prea poti sta jos. Constat cu uimire ca printre pustani mai sint si indivizi, ori cupluri la 40-50 de ani. Reusim sa ne asezam totusi hainele pe un scaun de bar si sa ne miscam putin pe ultimile 3-4 melodii ale lui Kazzer. Intre ei si urmatoarea trupa, Dodger, imi fac drum pina la toaletele, care sint la subsol. Scarile si holurile subsolului sint tapate cu afise, flyere si graffitiuri. Sint aproape sigur ca daca sap destul, pot gasi sub primele straturi de afise, anunturile din anii ’50, sau ’60. Asta ar fi o descoperire! Sentimentul de underground imi este accentuat in subsolurile cavernoase ale tavernei. Noroc ca este plin de pustani “suparati”, care imi amintesc de vremea liceului si a facultatii. Este chiar amuzant sa stai sa-i asculti si sa-ti dai seama cit de putin s-au schimbat vremurile. Ceea ce uimitor cu atit mai mult cu cit vorbim si de continente diferite!

Oricum, ma intorc si eu cu o bere locala, un Alexander Keith, un “pale ale” din Nova Scotia, dupa o reteta locala a lui Alexander Keith, considerat unul dintre parintii berii americane, si un cocktail. Intre timp isi incep concertul Dodger, care sint mult mai zgomotosi decit Kazzer si putin cacofonici. Asta n-ar fi nimic, dar toate melodiile seamana intre ele. Kazzer ne-au placut foarte mult si ne-a parut rau ca nu le-am prins tot concertul. Urmeaza Stereo Hoax, cu o muzica mult mai buna decit Dodger, dar iarasi cu putine melodii care sa nu semene prea mult intre ele. Oricum, doua dintre cintece sint chiar bune. Si in final, dupa o pauza de 20 de minute, pe scena intra The Salads, celebrii in partea asta de lume. Prima melodie este superba. Urmeaza citeva mai slabute, apoi isi revin baietii si incepe sa sune bine de tot. Solistul este un tip volubil, care ride mult si fara rost, dar face atmosfera si-si intretine publicul. Cam jumatate din pustani par sa fie publicul permanent al serilor de simbata.

Plecam pe la ora unu si jumatate noaptea, cu urechile infundate de la muzica si uzi de transpiratie nu doar de la dansat, dar si de la instalatia proasta de aer conditionat. Dar veseli si satisfacuti, berea a fost buna, cocktailurile au mers si ele, atmosfera perfecta pentru muzica, iar muzica foarte buna per ansamblu. Era firesc ca nu toate trupele lansate sa fie de nota 10, dar Dodger nu au fost atit de proasta incit sa goleasca sala, ori sa strice atmosfera. Asa ca, una peste alta, o experienta mai mult decit interesanta. Ce ne-a uimit a fost faptul ca dupa 60 de ani de success, localul a ramas in acceasi stare de experienta underground, iar succesul continua la scara internationala, cu vizitatori care vin tocmai din State, Australia sau Anglia sa incerce legendara taverna. Daca va aflati vreodata prin Toronto si sinteti dispusi sa incercati noile talente canadiene de alterna rock, Horseshoe este prima optiune.

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s