New York, New York

“I want to wake up in a city, that never sleeps

And find I’m a number one top of the list, king of the hill”

 

Intotdeauna mi-a placut Frank Sinatra, iar “New York, New York” a fost unul dintre cintecele favorite. Intotdeauna mi-am dorit sa vad trei orase Londra, Paris si New York. In Londra am locuit trei ani, la Paris am fost de sase ori, o data chiar cu lucru (am art directed un pictorial pentru revista Tabu), dar la New York este greu de ajuns. Am reusit primul drum “in the Big Apple” in urma cu doua saptamini.

 

Seriale precum “Friends”, Seinfeld”, “Sex and the City” mi-au hranit dorinta de a-l vedea si mi-au creat anumite asteptari. Dar cea mai puternica influenta au avut-o filmele lui Woody Allen. Are individul un mod de a-ti zugravi orasul, stilul de viata new yorkez, tabieturile si ciudateniile unei anumite clase din marele oras, incit nu poti ramine indiferent. Fie te indragostesti pe loc, fie il respingi pasional, stiind ca este un amant pe care nu-l poti avea.

 

Ei bine, New York este tot ce m-am asteptat si mai mult. Prima reactie este de ameteala si haos. Totul este dus la extrem, totul este in exces, daca a existat vreodata un Babilon, probabil ca a fost ceva asemanator. Iar pentru ca vin din Toronto, nu pot sa nu fac mici comparatii. Toronto este un oras mare, are 120 km in diametru si centrul este tipic de oras american, incarcat de zgirie-nori, in special in business district. Spre deosebire insa de specificul oraselor americane, cu strazi pustii si toata populatia deplasindu-se numai in masini, Toronto este puternic pietonal de dimineata pina noaptea.

Despre centrul orasului New York pot spune ca este de citeva zeci de ori mai mare decit centrul orasului Toronto. Si pentru ca vorbeam de zgirie nori, mi se pareau inalti cei de aici la 40-60 de etaje. Acolo sint de peste 100 de etaje!

Lume pe strazi? In New York este lume pe strazi neincetat, noapte si zi, iar in anumite zone este atit de multa lume incit pare ca toata populatia din Toronto a coborit in weekend pina in Times Square. Abia in a treia seara ne-am simtit confortabil in nebunia Times Squareului.

 

Am alergat ca disperatii sa vedem macar in fuga citeva din obiectivele turistice mai renumite: National Public Library, Brooklyn Bridge, panorama de la etajul 88 din Empire State Building, Wall Street si Ground Zero, croaziera pina la Statuia Libertatii, Central Park, Greenwich Village, Little Italy, Chinatown, American Museum of National History, Metropolitan Museum, MoMA, Guggenheim Museum si Rockefeller Center.

Dar orasul trebuie vazut la pas de plimbare, trebuie mirosit, gustat, pipait.

 

Doar o plimbare prin Central Park abia iti creeaza o vaga impresie, parcul este enorm si foarte variat, ti-ar trebui o luna de descoperiri daca ai locui in Manhattan. Balti, lacuri, zone puternic impadurite, dealuri, un castel, o gradina zoologica, poduri peste poduri, pajisti unde lumea iese la picnic sau meciuri de baseball, imaginea zgirie-norilor art-deco din piatra si marmura care-l strajuiesc pe laturile lungi. Apoi o plimbare pe linga Central Park, pe Fifth Avenue, scena multor filme ale lui Woody Allen. Cartiere de lux non-stop, ca ajungi sa te intrebi cita luma bogata locuieste acolo. Chiriile in Manhattan incep de la $1000 pe luna pentru o camera amarita intr-un apartament pe care-l imparti cu alti chiriasi, in zonele proaste. Pe Fifth Avenue probabil ca incep de la $2500 in sus de camera.

 

In Madison Square Park, chiar in fata renumitei cladiri Flatiron, ne-am oprit curiosi sa vedem de ce este coada de peste 40 de persoane la un simplu chiosc in mijlocul parcului. Shake Shack, un chiosc care vinde burgers si hot-dogs. Nu este zona turistica, asa ca ne-am gindit ca daca new yorkezii stau la coada, trebuie sa fie ceva de capul lor. Burgerul ales era de fapt o chiftea gourmet din ciuperci intregi amestecate cu brinza, carne, vegetale si ierburi, o chestie cu un gust dumnezeiesc, iar hot-dogul era din carne cu mere si ierburi, iarasi ceva ce nu-ti venea sa crezi ca poti cumpara de la un chiosc intr-un parc.

 

SoHo (South Houston, deci nici o legatura cu Soho din Londra, asa cum am crezut) si NoHo (North Houston) in Greenwich, o zona de stradute inguste si joase, numai cu casute din caramida, terase, cafenele, cofetarii, gelaterii, baruri si cluburi, si pravalioare micute si colorate. Sa te tot plimbi si sa le incerci delicatesele, doar ca sa stai cit mai mult in atmosfera aia relaxata, de sat de artisti. Cea mai apropiata comparatie, dar la o scara mai mica, ar fi cu Beaches, in Toronto.

 

Brooklyn Bridge este ca o faleza turistica, de unde poti admira ambele maluri ale riului East, in special Manhattan-ul cu docurile insirate de-a lungul malului, mare parte din ele comerciale. Chiar la baza podului, pe insula, este Pier 17, cu o sumedenie de restaurante si magazine, dar in special cu terase pline de chaiselonguri, numai bune sa te tolanesti si sa admiri privelistea.

Muzeele cu cozi uriase la bilete a trebuit sa le lasam pentru o vizita viitoare. Dar nu am putut rezista tentatiei de a lua prinzul in celebra Cafe New York din Guggenheim Museum, unde pentru niste preturi maricele am mincat doua specialitati new yorkeze delicioase.

 

Trei zile in New York, in special cind este prima vizita, reprezinta un tur de forta. O placere si un chin. O familiarizare cu orasul si pregatirea celei de-a doua vizite, cind ne vom ocupa de detalii.

New York este frumos, imens, extrem si excesiv, elegant si brutal, divers si exotic, agresiv. Este o experienta unica, de neuitat.

Advertisements

1 Comment

  1. […] Costi Gurgu: New York, New York Posted on iulie 24, 2010 by ampersand (articol scris de Costi Gurgu şi publicat pe blogul personal) […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s