Rodeo!

Duminica trecuta am fost la primul meu rodeo. A facut parte din campionatul de Rodeo, nu stiu ce faza, cu peste zece probe si peste o suta de participanti, de la femei si barbati adulti, la copii de 10 – 15 ani. De la 16 ani in sus intri la competitiile de adulti. Fiecare faza a campionatului se tine in locuri diferite. Faza mai sus nementionata s-a tinut in Mississauga, o suburbie a orasului Toronto, iar participantii au fost din Statele Unite si din Canada.

 

Ar trebui poate sa incep prin a preciza ca nu sint fan western, desi urmaresc anumite filme recomandate. N-am citit niciodata o carte western si am o impresie foarte proasta despre cultura vacarilor si vacaritelor din America de Nord. Ah, si nu sufar muzica country, desi aici exista doua programe TV specializate. Din fericire, la Rodeo au pus numai muzica rock si pop (n-am inteles de ce, dar probabil ca asa e in Toronto!). In partea asta de Canada (coasta de est) multa lume are aceeasi reactie ca mine la cultura “country” si cu toate ca am vazut citeva magazine profilate pe toale de cowboy, pe strada nu vezi prea multa lume purtind asa ceva. De fapt, poate sa treaca anul si sa nu vezi pe nimeni. Doritorii de spirit “country” trebuie sa mearga in centrul Canadei, sa viziteze provinciile Alberta, Saskatchewan si Manitoba. In special Alberta. Atit coasta de est cit si cea de vest nu se prea dau in vint dupa cowboy. Sint zone puternic urbanizate, unde tendintele culturale sint la polul opus. Dar asta nu inseamna ca nu avem si noi vacari si vacarite in provincia noastra (Ontario). Unii dintre ei cistigind chiar citeva premii duminica, in fata multimii mult mai mari de cowboy americani.

 

Am ajuns la Rodeo printr-un eveniment organizat de revista la care Vali este art director (si nu, revista nu este de “country” ori “western”, ci o foarte serioasa revista financiara). Ei bine, a fost distractiv si interesant. Nu, nu as plati bilet sa ma duc la asa ceva, dar pot spune ca cele trei ore au trecut destul de rapid. Spre deosebire de cele doua ore de baseball de acum trei ani, cind compania la care lucram pe vremea aceea ne-a dus la un meci de baseball din campionatul nord-american (la care echipa toronteza a fost batuta aproape la zero de cea americana). Doua ore din care o ora si jumatate nu s-a intimplat nimic. Jucatorii stateau si vorbeau, se plimbau agale pe stadion, ori isi luau pauze. Meciul propriu-zis a durat numai jumatate de ora, pusa cap la cap din cele cite cinci minute de joc. Din care joc, oricum n-am inteles nimic. Si se pare ca majoritatea colegilor mei de atunci, unii dintre ei canadieni din tata-n fiu (ori fiica), nu stiau cu ce se maninca jocul si de ce se intimpla ce aproape se intimpla pe teren.

 

La Rodeo macar se intimpla ceva inteligibil. Omu’ calareste calu’ si calu’ incearca sa-l dea jos cu orice pret. Cind se termina caii, se trece la tauri. De fapt, proba cu taurii a fost lasata la urma, pentru ca este cea mai periculoasa si toata lumea vrea s-o vada. Iar intre luptele astea dintre om si fiara (nu cred ca este diferenta mare intre ele si ce se intimpla in arenele cu gladiatori, daca excludem prezenta vreunui urs, ori a unui leu) aveau loc probe de calarie printre obstacole si de-a prinsu’ vitelului. Prinsu’ vitelului de catre un calaret cu lasoul, de catre doi calareti cu doua lasouri (unul il prinde de git, celalalt de picioare), de catre un calaret cu miinile goale si de catre vacarite, ceea ce e cu totul altceva.

 


Una peste alta a fost o duminica care s-a dus repede si fara folos, dar macar placut daca adaug si barbeque-ul de la inceput. Ah, si in continuare nu-mi plac cowboy-ii si muzica country. Ori prea multe barbeque-uri de-a lungul verii!

Advertisements

2 Comments

  1. ce specii de tauri/vacute pe aici 😀

  2. Ar trebui sa fie tauri toti! Dar arata bine, ori cel putin inetersant.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s