Despre crize si standarde

Terry Pratchett a scris “Making Money” in 2006. Cartea a fost publicata in 2007, prima oara in Anglia si la putin timp si in America de Nord. Cartea povesteste, in stilul inconfundabil al lui Pratchett, despre o criza financiara din celebrul oras al Lumii Disc, Ankh-Morpork, aceasta Londra/New York/Roma/Venetie din diverse perioade istorice, condus (orasul) dintr-un birou numit “the Oblong Office” (aici ar urma un “wink, wink” american).

Ceea ce este insa uimitor, nu este respectivul birou rectangular cu laturi de dimensiuni diferite, ci faptul ca Pratchett a descris in 2006 criza financiara care va avea loc pe Pamint in 2008, pornita din New York cu ajutorul Biroului Oval din Washington, si foarte rapid preluata ca fiind “trendy” de Londra, Paris si Roma. Acum citeva secole ar fi fost probabil preluata si de Venetia, insa nu putem fi siguri pina nu ne confirma Pratchett.

Poate ca semnele erau toate acolo in 2006, dar n-au stiut analistii financiari sa le citeasca si sa preintimpine criza. Ori poate ca, asa cum sustine Pratchett in “Making Money”, bancherii si analistii financiari ne-au bagat in c…c… pentru ca stiu prea multe despre finante si sistemul bancar si ne-ar trebui un om din afara sistemului, care nu se pricepe la banci, ci numai la facut bani fara ajutorul bancilor, pe care sa-l punem Guvernator al Bancii Mondiale, ca sa ne scoata din c…c… . Poate ar trebui sa-l punem chiar pe Practhett, care da niste solutii foarte ingeniose crizei financiare! Fara sa mai punem la socoteala ca, de cele mai multe ori, solutiile sale ne si amuza. Da, ar fi o politica terapeutica psiho-financiara! Ori, poate ar trebui ca bancherii sa mai puna si ei mina sa citeasca ceva literatura. Lumea Disc de preferinta…

Am sa inchei cu un citat din “Making Money”, care se aplica perfect situatiei noastre:

Standards are falling everywhere, said Moist. It was a pretty good bet. They always were. ”

Advertisements

1 Comment

  1. […] Pratchett şi criza mondială există o legătură. Se numeşte Making Money şi despre ea scrie Costi […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s