Raspunsul Zilei

Ei bine, Catalin Sandu a pus Intrebarea Zilei si chiar daca raspunsul vine cu o saptamina mai tirziu se va numi Raspunsul Zilei. Ziua v-o alegeti voi.

Dupa multe framintari si zbateri, am decis ca ce mi-ar place cel mai mult sa vad in timpul vietii mele ar fi Masina Timpului. Pentru ca:

 

— Suna practic. Nu stiu in ce fel, dar orice suna practic are sanse mai mari de atentie din partea celor care ar putea-o transforma in realitate, asa ca intotdeauna este bine sa sustii cit de practica este idea pe care o propui.

 

— Matematic, are sanse sa se intimple in secolul asta, si cu putin noroc in partea de secol in care eu inca mai respir.

Luati-l de pilda pe Cyrano de Bergerac, care in 1657 a inventat conceptul calatoriei in spatiu in “Istoria Comica a Statelor si Imperiilor Lunii” si “Istoria Comica a Statelor si Imperiilor Soarelui”. Aproximativ 300 de ani mai tirziu, omul pasea pe luna.

Ori Mary Shelley — considerata de anglo-saxoni ca fiind primul scriitor de science fiction din istorie, in ciuda evidentei istorice care-l propune pe Bergerac cu doua secole mai devreme! — care a publicat “Frankenstein” in 1818, inventind, ori doar popularizind in opinia altora (Radu Florescu si A. J. Day), conceptul de creatie a vietii in laborator ori a unei fiinte cit mai aproape de uman. Aproximativ 175 de ani mai tirziu, oamenii au creat viata in laborator, chiar daca printr-o tehnica complet diferita de cea a doctorului Frankenstein.

Ei bine, H. G. Wells a publicat “Masina Timpului” in 1895, inventind conceptul de calatorie in timp. Acelasi secol ca si Shelley, doar ca la celalalt capat. Ceea ce ar insemna ca in mai putin de 175 de ani, sa zicem 150 de ani ca sa pastram cifre rotunde, oamenii ar trebui sa gaseasca solutia calatoriei in timp. Asta ne-ar plasa undeva in jurul anului 2045. Ceea ce ar insemna ca ar trebui sa mai rezist inca vreo 35-40 de ani!

 

— Va avea un design frumos. Ori cel putin ar trebui. Nu cred ca in epoca iPhone-urilor si iMac-urilor, cineva isi poate inchipui ca masina timpului nu o sa beneficieze de un design super–smecher.

 

— In fine, ginditi-va ce ar insemna sa se poata calatori in timp, in istorie, si sa se verifice acuratetea unor evenimente importante pentru omenire. Sa se poata inlatura subiectivismul istoriei si al interpretarii istorice din punctul de vedere al invingatorului, ori al celui cu bani. Dar despre asta s-a tot scris in sute de carti SF, asa ca nu mai trebuie sa va inchipuiti, ci doar sa cititi cartile respective.

 

 

Ce alte inventii/concepte/idei SF mi-ar mai fi placut, dar le-am dat deoparte si am ales calatoria in timp? Ei bine, suna fascinant si conceptul de lumi paralele, precum si cel de wormholes.

 

Later Edit: Corect, dupa cum a observat si Catalin, am uitat sa dau leapsa mai departe. Ei bine, sa mearga la Mircea Pricajan, ca l-am auzit destul de rar in ultima vreme si la Mirel Palade, pentru ca oricum scrie cam la cinci-sase posturi pe zi, asa ca inca unul de interes pentru sf-isti nu strica!

6 Comments

 1. Unii oameni spun ca masina timpului a fost deja inventata si se cheama ceas 🙂

  Imi place alegerea ta; nu stiu insa in ce masura va rezolva controversele istorice — probabil ca tot cei cu bani vor fi si cei care vor calatori mai mult in timp (trecut sau viitor), si tot ei vor fi cei care ne vor spune cum s-a desfasurat istoria din punctul lor de vedere. Ma rog, cel putin la inceput; in timp tehnologia va fi accesibila tuturor si se va ajunge la acel obiectivism in studiul istoriei…

  Si ma opresc aici, pentru ca, dupa cum zici si tu, sunt sute de carti SF foarte bune pe tema asta. Nu vad insa dac-ai dat sau nu leapsa mai departe…

 2. Ohh, la noi mai dureaza cateva zile. Sper sa nu se supere Catalin…

 3. S-a suparat deja si a zis ca nu mai vorbeste niciodata cu voi decit prin intermediul unor comentarii caustice pe blogul vostru…

 4. Da! Sa va-nvatati minte, sa scrieti cit mai multe pe blogurile voastre! 🙂

  Subiectul cu timpul a venit cum nu se poate mai bine, ca sa zic asa… New Scientist are un concurs pentru cititori: imagineaza-ti trei calatori din viitor care vin la tine si-ti aduc daruri. Care vor fi aceste daruri?

  Trebuie sa raspunzi pe forumul de discutii de la New Scientist, cit mai scurt, iar premiul (ales de editorii revistei pentru ideile cele mai interesante) este o carte de Michio Kaku (“Physics of the Impossible”): http://www.newscientist.com/article/dn15121-feedback-competition-2008-glad-timings-we-bring.html

 5. Pai daca acei calatori in timp mi-ar aduce ceva as dori cartea care urmeaza sa-o scrie Costi,seria Dune aparuta toata in romaneste,si o multime de carti pe care inca le visez sa apara la noi in romaneste,si poate si pestisorul de aur pentru alte visuri.

 6. […] decembrie 2008 in de tot soiu’ În urmă cu câteva săptămâni bune, Costi Gurgu m-a lepşuit, iar eu mi-am tot amânat reacţia. Trebuie spus şi că ideea “viitorului pe care ţi-l […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s