Japazoi

“Casshern” este un film SF japonez scris, regizat si produs de Kazuaki Kiriya.

Kiriya este un fotograf si regizor de video clipuri muzicale, care a trecut in lumea filmului in 2004 cu “Casshern”. La ora actuala lucreaza la al doilea film denumit “Goemon”, la care este iarasi scenarist, regizor si producator.

Pe coperta dvd-ului este un citat din News of the World, care spune ca filmul este: “Better than both Matrix sequels put together — a truly stunning sci-fi masterpiece.”

 

Ei bine, filmul mi-a lasat doua impresii — una buna si una rea.  caashern1

 

Impresia rea — ideea este subtirica si folosita de nenumarate ori inainte, chiar daca din alte unghiuri. Din punctul de vedere al ideii si al scenariului nu-i ajunge nici la glezna lui Matrix.

Dialogurile au doar rolul de a explicita anumite relatii ori rasturnari de situatie, fara cea mai mica finete, ori sensibilitate. Sentimentele sint spuse, in loc sa fie traite. O buna parte din replici sint de fapt sloganuri, ori declaratii de desen animat.

 

Actiunea filmului incepe dupa ce un razboi mondial de 50 de ani s-a incheiat prin victoria Asiei asupra Europei. Hm, chiar as fi interesat sa stiu cum i-au convins japonezii pe chinezi sa lupte ca parteneri intr-un razboi al rasei galbene impotriva rasei albe, ca sa nu mai spun ca nu vad aliante intre arabi si indieni de pilda (desi in film nu am vazut picior de arab, ori indian), ori filipinezi si iarasi, japonezi! Dar ca in orice film/carte SF, autorul ne propune o premiza de la care porneste si noi o acceptam, sau nu. Premiza aici este ca toata rasa galbena a pornit la razboi intr-un parteneriat total, eu am spus “bun” si m-am uitat la film.

Europa pierde si in urma cuceririi se formeaza Federatia Eurasia. Moment in care te gindesti ce-au facut americanii intre timp, ca sa nu mai vorbim de Canada si Australia, doua tari inca supuse (simbolic, dar totusi…) coroanei britanice.

Bun, Europa devine o provincie a imperiului/federatiei asiatice, unde in ciuda infringerii au loc revolte si soldatii asiatici trebuie sa lupte in permanenta intr-un razboi de guerila cu “teroristii europeni”. Dupa minute lungi cu secvente de lupta din Europa, intre soldati si rebelii teroristi, iti dai seama ca europenii sint la fel de asiatici ca si… japonezii. Toata lumea are ochii oblici!

 

Nu ma incurc in detaliile minore de acest gen si urmaresc mai departe cum un experiment  a la doctor Frankenstein, in care membre si alte bucati din trupurile europenilor fierb intr-o supa rosiatica (pentru ca astfel extrag japonezii informatia genetica!), o ia razna cind Soarta (probabil o zeitate care rezolva problemele stiintifice din scenariu) trazneste bazinul cu membre si acestea ies din lichid sub forma unor europeni reinviati (aparent si pusi la loc in corpuri complet reconstruite) si plini de puteri miraculoase.

 

De unde va dati seama ca filmul a continuat pe traseul clasic al sf-ului japonez cu superoi, monstri si roboti din ce in ce mai mari si mai distrugatori, fara nici o baza stiintifica pentru orice se intimpla si fara nici o logica in actiunea personajelor.

 

Impresia buna — din punctul de vedere al imaginii, filmul este superb. Este un soi de anime cu oameni reali. Nu ma refer numai la efecte speciale, ci la intreaga viziune a lumii post-apocaliptice, la lumini, la filmari, la costume si machiaje.

Din pacate, regizorul s-a lasat dus de vizual in detrimentul celorlalte aspecte ale unui film bun. Eroii se opresc de multe ori din actiune si se lasa admirati de camera, ca intr-o sedinta foto, ori ca in anime-uri cind avem stop cadru pe o imagine de forta si linii diagonale in jur care ne indica ca de fapt actiunea nu s-a oprit, ci sintem in plina viteza.

Alteori, pozeaza pur si simplu atunci cind vor sa spuna ceva si in loc sa spuna, declama. Povestea este fragmentata si are atitea goluri incit cu greu iti poti explica cum s-a ajuns dintr-un punct intr-altul, si asta din cauza faptului ca regizorul Kiriya a urmarit in special imagini de efect, ca intr-o sedinta foto, fara sa tina cont de cursivitatea unei necesare povesti.

 

Recomandat pentru amatorii de manga si anime, precum si pentru toti cei care au placerea de a vedea niste imagini meseriase. Altfel, nu are nici un rost.

Advertisements

9 Comments

 1. Adica pentru mine:)))))

  L-am vazut la vremea lui (tre sa multumesc internetului pentru asta:)):)Intre timp am evoluat de la Cd-uri la DVD-uri deci cam demultisor si nu mai tin minte exact imbarligatura de scenariu . Cert este ca intr-adevar impactul vizual este mai pronuntat. Povestea e si nu prea.

 2. L-am văzut şi eu. Cu tot respectul pentru eforturile echipei care l-a realizat, mi se pare un film de unică întrebuinţare…

 3. Eh, kyo, in 2004 tocmai traversam oceanul, iar in primul an aici nu am avut timp de filme in afara celor date la televizor. Dar vorba lui florin, e un film de unica intrebuintare. L-am gasit, l-am vazut, l-am spus.

 4. Cea mai tare faza e aia in care japonezii extrag informatiile genetice punindu-i la fiert pe europeni. Dar ce nu stiu eu e, europenii aia reinviati mai aveau ochi oblici sau nu? 🙂

 5. Cit se poate de oblici, Catalin. Si vorbeau o japoneza care suna cit se poate de original.

 6. @Florin Pitea — ti-am vazut prezentarea animata a cartilor. Felicitari, arata foarte bine. Poate ca ar trebui sa-ti faci un Newsletter pe care sa-l trimiti doritorilor o data pe an, ori de doua ori si in el sa incluzi si acea prezentare. Daca tot ai este pacat sa o tii numai pe site si sa nu-ti faci si putina promotie cu ea.

 7. Gojiraaa!Gojiraaa!!!{Chir!Nu m-am uitat!Avea ochii oblici?}

 8. @bebe: Misto, dar cred ca-i avea oblici!

 9. Mulţumesc pentru compliment, Costi.

  Mă bucur că ţi-a plăcut prezentarea animată. Am să-i transmit şi lui Tudor, care e coautorul ei.

  Vestea bună este că rostul acelei prezentări nu este să stea pe site. Ea poate fi descărcată de către orice vizitator, poate fi vizionată acasă, offline, şi poate fi trimisă ca document ataşat la un mesaj e-mail către oricine… 🙂

  Pe scurt, am făcut-o special ca să circule exact precum folclorul corporatist .pps cu peisaje sau cu animăluţe.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s