Raspuns la un post din culturalsflearnings

Ultimul post de pe blogul bujolzilor se intituleaza “ISTORIA CRITICĂ A LITERATURII ROMÂNE” – NICOLAE MANOLESCU

Postul contine un citat din cartea domnului Manolescu, respectiv din paginile 1393-1394, reproducerea acestuia venind “accidental” in ajutorul opiniilor exprimate de Danut Ungureanu si de Marian Truta, respectiv ca nu exista fantasy romanesc si ca dupa 1989 nu s-a mai scris sf&f de valoare. Bineinteles ca nu exista nici o explicatie dupa citat…

Am incercat sa comentez pe blogul lor, dar din pacate au schimbat setarile si nu mai poti comenta decit daca ai cont de blogger pe google, ceea ce eu nu am.

Pentru ca mi s-a parut totusi interesant subiectul am vrut neaparat sa dau un raspuns postului, chiar daca numai in citeva cuvinte:

 

“Ce ne spune acest fragment este doar ca domnul Manolescu nu a mai dat atentie genului SF si chiar genurilor SF&F dupa 1989, tinind cont ca o serie de texte din ambele genuri au aparut chiar in reviste literare (vz. Art Panorama de la Muzeul Literaturii), in antologii literare (vz.editura ALL cu “Don Quijote, prostituata si alte personaje”, precum si celelalte antologii anuale continind cele mai bune povestiri din literatura romana, publicate tot de editura ALL) si chiar exista scriitori declarati de SF&F care au fost acceptati sa-si citeasca productiile SF&F la cenaclul de la Muzeul Literaturii, ori in circuitul literar, in alte cenacluri din tara. Sa nu mai pomenesc ca exista o serie de articole critice avind ca obiect carti, ori povestiri SF&F, articole scrise din afara fandomului, de critici literari, in publicatii literare precum “Cuvintul”. Asta ca sa atrag atentia numai asupra unor detalii din sfera domnului Manolescu. A se observa ca am repetat cuvintul “literar” pina la oboseala, ca sa se inteleaga ca nu ma refer la publicatii ori critici in revistele noastre de profil, ori de catre criticii/recenzentii de profil, adica sa nu exista dubiul ca toate lucrurile de mai sus au fost facute de ai nostri, pentru ai nostri

Pe de alta parte nu inteleg motivul acestui post… Sa fie cumva o proptea in ajutorul articolelor lui Danut Ungureanu si Marian Truta? Cam tirziu…”

Advertisements

5 Comments

 1. bineinteles ca e o proptea. dar mi se pare regretabila folosirea ca unealta in aceasta polemica a afirmatiilor lui nicolae manolescu, un critic care a afirmat deschis ca in materie de science fiction, s-a oprit la isaac asimov.
  observ insa, tot la aceeasi adresa, si o insemnare in care se recunoaste, in raspar cu zisele lui marian truta, ca exista fantasy romanesc. deci, ca o concluzie, bujolzii se documenteaza incet-incet 🙂

 2. de unde si mirarea mea ca postul asta vine dupa toate celelalte din ultimul timp de pe blogul bujolzilor si al SRSFF-ului. Este ca si cum s-au intors la linia de start si ne spun: “am glumit si noi putin, dar acum serios vorbind…”
  incep sa ma intreb daca merita tot efortul…

 3. e limpede ca nu merita, in aceste conditii.

 4. hmmmm….in ziarul de Iasi recent eu am citit un articol interesant…

  http://www.ziaruldeiasi.ro/opinii/esecul-lui-nicolae-manolescu~ni58dk

  Iar despre Bogdan Cretu avem asa :

  -născut la 21 ianuarie 1978, în judeţul Constanţa este lector la Catedra de Literatură română din cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi. Doctor în filologie, cu distincţia magna cum laude, din iulie 2006. Volume publicate: Arpegii critice. Explorări în critica şi eseistica actuale, editura Timpul, Iaşi, 2005 (Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România; Premiul pentru debut al revistei „Convorbiri literare”); Matei Vişniec – un optzecist atipic, Editura Universităţii „Al.I. Cuza” Iaşi, 2005 (Premiul pentru debut al „Ziarului de Iaşi”, nominalizat la Premiul pentru debut al revistei „România literară”), Lecturi actuale. Pagini despre literatura română contemporană. Editura Timpul, Iaşi, 2006. Peste 230 de articole, cronici literare, eseuri, studii, la majoritatea revistelor de cultură din ţară. Rubrici permanente: Adevărul literar şi artistic, Convorbiri literare, Contrafort, Ziarul de Iaşi. Colaborează frecvent la: Observator cultural, Transilvania, Tribuna, Dacia literară etc.

 5. daca asa a auzit el, manolescu, ca ceausescu a luat cu el in mormint si sefeul romanesc, ce poti sa-i mai zici? sa fi pus pe cineva sa-i faca fise cu ce carti au mai aparut dupa 90? sa fi urmarit macar cronicile din revistele literare? (ca sa vada ce…)
  daca mai gasesti si pe ici pe colo afirmatii de genul valoarea trebuie cautata in sefeul anilor 60 si daca pui mina pe vreo 2-3 povesti din anii aia in care sovieticii luptau pentru peacea amenintata de americani… inteleg ce idei poti sa-ti faci


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s