AGO

AGO — Art Gallery of Ontario / Musee des beaux-arts de l’Ontario

AGO este cel mai faimos muzeu de arta plastica din Canada. Pina anul trecut a fost pe locul doi, dupa National Gallery of Canada / Musee des beaux-arts du Canada din Ottawa. In 2008 a fost redeschis dupa ce timp de doi a fost reconstruit si marit de catre Frank Gehry (acelasi care a construit Guggenheim Museum din Bilbao, Walt Disney Concert Hall din L.A., ori Dancing House din Praga [o poza a vestitei case dansatoare am luat in 2001 si am publicat in Playboy, intr-un articol de turism despre Praga], ca sa mentionez numai o mica parte din proiectele sale de arhitectura).

AGO este o cladire superba si la exterior si prin interior, meritind o vizita si numai pentru arhitectura si design. Dar dincolo de aceste doua aspecte, colectiile de arta sint de-a dreptul impresionante si in unele locuri expunerea lor este geniala.

 

AGO building

 

In fine, dupa aceasta scurta introducere, urmeaza subiectul principal al postului. Daca sinteti din Toronto, ori se intimpla sa fiti prin Toronto pina pe 30 august, atunci trebuie neaparat sa vizitati muzeul pentru una dintre expozitiile sale temporare: Surreal Things. Din prezentarea oficiala a expozitiei: “Surreal Things offers a new perspective on the surrealists’ contentious and ambiguous relationship to the commercial fields of design, fashion, advertising, architecture, film and theatre.”

In primul rind este vorba de o expozitie uriasa, care cuprinde mai multe obiecte decit muzeele Dali ori Picasso din Paris. Puteti vedea de la pictura si desen, pina la decoruri intregi de teatru suprarealist si costumatiile folosite, la obiecte de design interior, la sculptura, la coperti de reviste gen Vogue ori Harper’s Bazaar, pictate ori designed de maestrii suprarealisti, la rochii, toalete de seara, bijuterii, sticle de parfum, ceramica, tapete, materiale textile, filme proiectate in mici sali de vizionare si multe altele. Toate originale si mai mult si uimitor, marea majoritate necunoscute anterior publicului. Mai mult de jumatate din expozitie este creata cu exponate care fac parte din colectii private din Canada si Statele Unite, exponate care nu au mai fost in alte muzee ori expozitii si sint oferite pentru prima oara publicului cu aceasta ocazie.

Nestiind cit de mare este nu ne-am rezervat mult timp. Am petrecut doua ore si in ultima jumatate de ora am alergat de la o vitrina la alta, de la un obiect la altul, ca sa ne facem macar o idee despre tot ce este in expozitie. Asta s-a intimplat duminica. Astazi ne intoarcem si nu numai ca o sa terminam in liniste expozitia Surreal Things, dar o sa incercam sa vedem inca una din expozitiile temporare: Remix: New Modernities in a Post-Indian World (din prezentarea oficiala: “A collaborative exhibition created by the Heard Museum and the Smithsonian National Museum of the American Indian, Remix seeks to explore complex ideas about what it means to be indigenous artist in the 21st century”), care se va termina pe 23 august.

 

Scara interioara in muzeu

Scara interioara in muzeu

 

 

Iar daca nu sinteti din Toronto, ori prin Toronto, n-ar fi rau sa va planuiti o vizita in vara asta. Minimum doua saptamini fie in timpul Festivalului de Jazz organizat de primarie si TD, ori a Festivalului de jazz de la Beaches, fie in timpul Carribanei, a festivalului de muzica de la Harbourfront sau a festivalului Luminato. Daca v-ati planuit cumva sa ajungeti la Wordlcon, la Montreal, nu scapati ocazia sa va repeziti si prin Toronto citeva zile.

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s