Primavara profesionistilor SF

Am citit luna asta trei carti excelente. Diferite intre ele, bine scrise si foarte interesante.

 

Bios    Bios de Robert Charles Wilson. Publicata in 1999, cu ceva timp inainte de Spin. Am observat la Wilson ca are doua directii in scris. Intr-o directie se indeparteaza putin de latura comerciala si scrie carti care ar putea exista fara probleme si in lipsa ideii SF. In aceste cazuri insa, ideea SF le adauga exact acel spice care le face atit de bune. Vorbesc aici de Spin, Axis sau The Chronoliths. Avem in aceste exemple personaje foarte bine conturate, cu drame personale convingatoare si relatii complexe cu personaje secundare ale caror drame sint la fel de interesante, mentinind totusi un echilibru intre intensitatea vietii personajului principal si vietii personajelor secundare, in asa fel incit sa poata pastra reflectorul pe primul/primii.

In a doua directie avem carti construite comercial, in care lipsa ideii SF ar duce la destramarea romanului. Acestea sint foarte diverse in modalitatea lor de abordare, precum si in solutiile literare gasite. Ma refer aici la Darwinia, Blind Lake sau Bios.

Bios este povestea cuceririi spatiului de catre om, spusa altfel decit am fost obisnuiti. In 99% dintre carti, omul iese in spatiu, exploreaza planete neospitaliere din cauza atmosferei, conditiilor geologice, ori alte asemenea lucruri, dar din cind in cind gaseste si planete cu viata in conditii similare Terrei. Oamenii respira acolo, maninca produsele solului, ori animalele indigene si incepe aventura. Povestile in acest scenariile pot fi foarte variate si interesante dar… Ce ar fi daca de fapt planetele care contin viata nu ar fi atit de usor de colonizat? Cum ar fi daca oamenii ar trebui sa infrunte un ecosistem ostil vietii pamintesti? N-am avea lupte eroice cu bastinasii revoltati de cultura noastra, n-am avea un prim contact cu inteligente straine, ci doar un prim contact cu o viata in care fiecare microb, fiecare organism uni, ori pluricelular, fiecare virus, fiecare particula a respectivului sistem ne este mortala. Iata un unghi diferit si original. Fara sa mai mentionez ca Wilson scrie hard SF si-si argumenteaza povestea pina la cel mai mic detaliu cu date credibile si in acelasi timp pe intelesul nostru. Nu lipsesc dramele personale, relatiile interumane complexe si natura umana prevalind in obtuzitatea ei chiar si in acel ambient ucigas. Musai de citit.

 

Wake    Wake de Robert J. Sawyer. Publicata in aprilie 2009. Mi-am cumparat-o la lansarea cartii in Toronto, in cadrul unei petreceri organizate de Penguin Books intr-un pub din centrul orasului. Petrecere/lansare la care au fost prezente peste suta de persoane, evenimentul aducind cu o mica conventie SF. Ca intotdeauna, Sawyer a spus citeva cuvinte la inceput, apoi a citit cu talent de actor citeva pagini din roman si a urmat sesiunea de autografe. Bucatele oferite au fost de sorginte asiatica, iar lista de bere a barului avea cel putin 20 de beri din care sa ne alegem. Cartea a facut multa vilva imediat ce a ajuns pe piata. Presupun ca departamentul de promovare al editurii Penguin Books lucreaza foarte eficient, dar undeva trebuia sa fie si un simbure de adevar, mai ales ca de atunci laudele nu au incetat, atit in recenzii, cit si in emisiuni la TV, radio, pe bloguri, pe facebook.

Wake este povestea unei liceene americane oarbe aflata la scoala in Canada, in paralel cu povestea trezirii constiintei Internetului. In felul asta v-am spus tot si de fapt n-am spus nimic mai mult decit spun deja toate sursele despre carte. Noul sau roman continua traditia inceputa cu Mindscan, cartea care l-a trecut pe Sawyer la un nou nivel de literatura. Ca si in cazul lui Wilson, si la Wake (ca de altfel si la Mindscan, ori Rollback) daca scoti ideea SF, cartea poate exista fara probleme si poate face competitie celor mai bune romane mainstream. Ideile SF din spate adauga acea scinteie care o face sclipitoare.

Wake este prima carte dintr-o trilogie care se va intitula WWW si poate fi usor incadrata la romane YA. Bine scrisa, sensibila, personaje puternice, idee interesanta, poveste frumoasa si un happy ending care sa stea in ton cu audienta YA si sa te prinda pentru cartea a doua. Musai de citit.

 

LittleBrother    Little Brother de Cory Doctorow. Este un alt roman YA, care insa se citeste foarte bine de catre adulti. A treia carte de Doctorow pe care o citesc si a doua surpriza placuta. Foarte diferita de Someone Comes to Town, Someone Leaves Town nu numai ca idee, dar si ca stil si dezvoltare. Un aspect foarte placut in ambele carti este atmosfera locala descrisa in detaliu si foarte colorata, astfel incit chiar daca nu ai fost niciodata in acel loc, il simti foarte aproape si-l poti vizualiza cu usurinta. De data asta, povestea se petrece in San Francisco. Personajul principal este un tinar liceean obsedat de jocuri PC, ARP-uri, RPG-uri si altele asemanatoare. Cum s-ar spune, un geek care tocmai descopera fetele si incepe sa devina constient de propria infatisare si preocupat de cum se imbraca, cum isi aranjeaza parul, samd. Doctorow intra perfect in pielea personajului si vehiculeaza toate dramele, anxietatile si complexele unui pustan de liceu cu o mare naturalete.

De data asta insa, subiectul este unul de interes mai larg — ce se intimpla daca statul preia controlul la modul absolutist, incercind sa controleze viata personala a cetatenilor, pina la punctul la care sa-i forteze si sa gindeasca intr-un anumit fel, intr-o anumita directie, iar orice vorba critica la adresa statului devine tradare? Vi se pare cunoscut? Mda, multe aspecte din carte le-am trait in copilarie si adolescenta si poate tocmai din cauza asta m-am putut identifica atit de bine cu adolescentul Marcus, personajul principal al cartii.

Mi se pare chiar mai cunoscut prin faptul ca numai in urma cu citiva ani George W. Bush s-a folosit de 9-11 pentru a prelua o halca mai mare de putere in stat si a controla cit mai mult din tot ce misca. De fapt, scenariul lui Little Brother se bazeaza exact pe ce sa- intimplat in Statele Unite la 9-11, numai ca de data asta se intimpla iar in San Francisco.

Partea noua insa, este ca totul se petrece intr-un viitor foarte apropiat, si personajul principal, ca orice geek care se respecta, cunoaste computerele, Internetul, hacker-itul si toate celelalte aspecte in conexiune cu acestea trei, mai bine decit orice altceva din realitatea sa. Spre deosebire de anii ’80 in Romania, tinerii au in Little Brother modalitati de raspuns si reactie la totalitarism care-i poate transforma intr-o redutabila forta sociala. Ori chiar in teroristi! Actiune non-stop, drama personala, personaje cu care empatizezi usor, iubire de adolescent, tensiune, rasturnari de situatie, spionaj, si chiar si acel happy-ending specific romanelor YA si culturii comericale americane. Musai de citit.

Advertisements

5 Comments

 1. Salut, Costi! Cu totul si cu totul off-topic, poti sa ma contactezi pe mail la dpavelescu@gmail.com pentru o rugaminte cu caracter personal? Multumesc!

 2. Sincer, Bios si Wake ma tenteaza…Bios pentru ca merge pe hard sf si e interesant de vazut ce si cum se dezvolta intriga (si apropo, coperta pe care ai postat-o are niste culori vii, ceva extraordinar..sau poate mi se pare mie :O ) Si wake pentru ca are o premisa interesanta. Nu zic, si Little brother o fi buna, dar momentan nu prea ma atrage 🙂

  Si ai scris foarte interesant despre fiecare dintre ele… Pina sa vad cuvintele tale despre Graveyard book nu eram asa convins, dar acum abia astept sa apara si la noi…ca am incredere in traducator… 😀

 3. “Bios” chiar are o coperta foarte vie. Citeste-le pe amindoua si nu o sa regreti. Foarte, foarte diferite intre ele, aproape la poli opusi, dar merita amindoua. Bine, pina sa apara “Wake” in Romania s-ar putea sa apara aici si celelalte doua parti din “WWW”.

  Btw, cine e traducatorul la Graveyard? Si cind o sa apara in Romania?

 4. @Costi: Graveyard e tradus de Liviu Radu, traducator en-titre la tot ce tine de Gaiman. De aparut… Dumnezeu cu mila. Se pare ca Tritonicul n-a batut inca in cuie contractul…
  @kyo: citeste Little Brother, ca n-o sa-ti para rau!

 5. Buni, foarte buni.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s