Noi ca si tigani, o confirmare literara

In Anglia mi s-a intimplat de mai multe ori sa fiu in discutii in care sa se puna semnul egal intre “romanian” si “gypsy”. Uneori cu rautate, alteori din prostie. Bine, tot in Anglia o tanti m-a intrebat cum de am pielea asa alba daca vin din Africa. Nu e Romania undeva prin Africa centrala?

In Canada nu mi s-a intimplat inca asa ceva si sint aici de sase ani. Ieri insa citeam faimoasa revista Fantasy & Science Fiction, numarul pe ianuarie/februarie. Nuvela Nanosferatu, scrisa de Dean Whitlock, unul dintre textele anuntate pe coperta. Am sa redau un citat din aceasta nuvela:

“She (Miss Liliac Sanger – nota mea) was obviously a bit of a thinker, a broody mystic type. And with that faint, Old World accent… A Gypsy? That could be it: Gypsy. What did they call themselves these days? Roman? No, Romney? God, no. Romanian? Maybe that was it: Romanian.” (F&SF — Jan/Feb — pag.210)

Bine, domnisoara Liliac Sanger se dovedeste a fi personajul pozitiv in toata povestea, dar asta pentru ca americanii au o idee foarte romantica despre tigani. Ei traiesc intotdeauna in satre, departe de civilizatie si au un contact minim cu restul societatii. Sint un gen de trubaduri si samani ai societatii moderne, care traiesc dupa un cod al onoarei desprins din Evul Mediu. De obicei trebuie sa ii cauti saptamini intregi in salbaticie pina sa dai de ei si asta numai daca esti cumva initiat. Sint perceputi ca acei oameni care traiesc ca niste fiinte magice de basm, ca niste fairies. Inchipuiti-va ce inseamna sa ai o tara intreaga populata doar de ei, iar tara asta se stie ca este Romania. Si nu, nu ma refer la ideea despre tigani din aceasta nuvela, ci la conceptia americanului intelectual din zilele noastre.

Advertisements

2 Comments

  1. ok, ca să nu mă enervez de ce citesc (că oricum n-ar avea rost), mai bine vin şi-ţi spun, cu o zi întîrziere, la mulţi ani cu sănătate şi cu multe cărţi în spate!

    • Mersi frumos, V! Cit mai multe carti in spate si tie!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s