Pilgrim, geekul din Toronto

In weekend am vazut Scott Pilgrim vs. the World. Vazusem trailerul inainte si eram curios, plus ca avea nota 8 din 10 dupa 136 de reviewuri. Surpriza mare a fost sa constat ca-mi place din primul moment. Scott Pilgrim este jucat de Michael Cera, pustanul actor cu figura si comportament de baietel cuminte si tocilar, made in Toronto. Pina acum, adica in Year One, Nick and Norah’s Infinite Playlist, Juno, Superbad, samd, m-a lasat indiferent. Era un alt actor in regula, de filme cu pustani.

De data asta, baietelul a jucat bine (nu de premiu insa) si rolul i s-a potrivit manusa. Filmul este parca facut special cu si pentru geeks. Dar partea cea frumoasa este ca oameni care nu au fost si nu o sa fie geeks, il gasesc la fel de fascinant. Sint trei motive pentru acest lucru:

— Dialogul smecher (stil tocilar) si istet

— Vizualul fimului care este o combinatie de film cu game boards si cu meniuri de jocuri pe calculator

— Umorul din prima parte a filmului

Pentru mine (si banuiesc ca in general pentru torontonieni) mai este o parte cool — filmul este turnat in Toronto, in diverse locatii studentesti (doua cluburi “suparate”, de rockeri si punckeri, pe care le-am vizitat si eu de citeva ori, Casa Loma, care este un fel de Peles al Toronto-ului, dar la o scara mai mica si zona Bloor-Spadina-Bathurst in care se invirte actiunea, zona care este un amestec de Greenwich Village cu UofT student camp).

Filmul este meserias si merita vazut mai ales daca esti interesat de cultura geek (doar este la moda acum), ori si mai mult daca ai fost si esti un geek. Este meserias daca esti un fanatic al jocurile pe calculator, sau pur si simplu daca esti interesat de filme (comedii) cu pustani intr-un alt registru decit clasicele si de acum plictisitoarele sutele de filme americane pe acelasi subiect. Este de fapt varianta canadiana a acelor filme.

Un singur lucru in minus — sfirsitul filmului lasa garda jos din pacate. Umorul pare ca se termina undeva dupa jumatate, dialogul destept dispare gradat spre final, si exista o gaura in intriga filmului. La jumatate, eroul se confrunta cu un obstacol meserias. Dupa care chiar te intrebi ce mai poate urma, daca deja s-a intimplat chestia asta! Urmeaza o alta chestie care este interesanta, dar nu la fel de funny, si apoi urmeaza doua alte chestii care nici nu se pot compara. Pe care daca le vedeam la inceputul filmului as fi zis ca e bine, dar pentru confruntarea de final singurul cuvint care-mi vine in minte este lame. Nu, nu lamele de barbierit, ci acel calificativ englezesc.

In ciuda finalului, filmul isi merita nota de 8 din 10. De fapt, tocmai datorita finalului si-a luat 8-ul. Altfel ar fi fost lejer un film de 9. Si sint putine filme care reusesc sa treaca de 7!

Advertisements

1 Comment

  1. […] 30 august Final Frontier. Hanelore Alexa – Victimele Novei (John Brunner – Victims of the Nova) Shauki’s Books. BESTIA, de Alex Flinn – din septembrie la RAO FanSF. Number One SF-ul! Costi Gurgu/Vyrclozone. Pilgrim, geekul din Toronto […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s