Toronto SpecFic Colloquium

Simbata, 23 octombrie, a avut loc prima editie a Colocviului de Fictiune Speculativa din Toronto, organizat de Chizine Press. Se doreste a fi primul eveniment de acest fel dintr-o serie anuala, denumita Chiaroscuro Series, evenimente dedicate in special scriitorilor.

Avind undeva la putin peste o suta de participanti, Colocviul a fost un succes. A avut loc in Hart House din Universitatea din Toronto, o cladire gotica superba, incepind la 10 dimineata si tinind pina la 11:30 noaptea.

Programul a fost compus dintr-o serie de prelegeri tinute de scriitori canadieni pe teme de fictiune speculativa, urmate de o serie de sesiuni de lectura in care noua scriitori au citit din cele mai noi creatii ale lor.

 

Din programul de prelegeri:

David Nickle (scriitor de Horror) — How a Very Unpleasant Emotion Became a Very Unstable Genre

Julie Czerneda (scriitor de SF) — Canadian Science Fiction: Taking Over the World, Nicely

Bob Boyczuk (scriitor de SF) — Why You Can’t Teach Writing

Gemma Files (scriitor de Horror) si Michael Rowe (editor de Horror) — Queering the Genre

Peter Watts (scriitor de SF) — Gods, Jackboots, and Rule 34: How Pornography Could Save the World

Karl Schroeder (scriitor de SF) — Cognitive Science and the Making of Fiction

Claude Lalumiere (scriitor de Fantasy) — Against Realism: Hard SF, Autobiography, and Other Questionable Strategies for Writing Fiction

Kelley Armstrong (scriitor de Urban Fantasy) — Making the Supernatural Seem Natural: the World of Contemporary Urban Fantasy

Tony Burgess (scriitor de Thrillers) — Murdering Everyone: Raising Children while Cultivating Repulsive Thought

 

In ce priveste lecturile, au citit: Gemma Files, Tony Burgess, Julie Czerneda, Karl Schroeder, Guy Gavriel Kay, Kelley Armstrong, Peter Watts, Claude Lalumiere si David Nickle.

 

Cele mai interesante prelegeri au fost cea a lui Julie Czerneda si a lui Peter Watts. Dincolo de ideile dezbatute, cele doua mi-au mers la inima pentru ca au aplicat acea solutie infocat sustinuta de romani — umorul, dar avind cu totul alta clasa si obtinind cu totul alte rezultate.

In finalul prelegerii sale, Julie i-a sfatuit pe scriitori sa vorbeasca despre alti scriitori si cartile lor pe blogurile personale, sa-si spuna parerile, sa scrie recenzii, sa faca critica daca au uneltele necesare, incheind insa cu “but be gentle, be kind”. Un sfat urmat indeaproape de toti scriitorii din Lumea Noua, dar repetat constant pentru a nu fi uitat de colegii mai tineri si infocati.

Advertisements

4 Comments

  1. fain. cum e kay? ca om, adica…

    • este genul Wilson. Adica mai retinut si interiorizat. Apare in public pentru ca asta-i este meseria, dar nu este neaparat doritor de asa ceva. Nu l-am vazut pina acum sa tina discursuri, sa intre in dezbateri, sa fie in panels. Public nu face decit lansari si readings.

  2. mi-a placut wilson la nebunie, cred ca as avea aceleasi sentimente si fata de GGK, ale carui scrieri sint sus de tot in topul personal. te invidiez 😀

  3. […] octombrie Florin Pîtea/Țesătorul. Vara nu-i ca iarna Costi Gurgu/Vyrclozone. Toronto SpecFic Colloquium Horia Nicola Ursu/Însemnări din colțu’ hărții. Galileo 2 a plecat la tipar! FanSF. Ce ne […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s