Prabusirea unui gigant

Ieri am aflat ca lantul de librarii Borders a dat faliment. Era al doilea lant din State si propriu-zis din lume. In timpul recesiunii au inchis numeroase locatii si inca mai aveau 399 de librarii doar in Statele Unite, plus altele in intreaga lume anglo-saxona.

Am participat la inaugurarea primului Borders din Anglia, in Londra, pe Oxford Street, in 1998. Un colos de librarie pe cinci etaje intinse si incarcate de carti, reviste, ziare si albume muzicale. O experienta uluitoare.

Borders controla 40% din piata americana de carte. Falimentul corporatiei va lasa un vid pe piata. La prima vedere doua lucuri se pot intimpla — fie acest gol va fi umplut de reaparitia librariilor mici specializate si de cartier. Ceea ce ar fi o evolutie frumoasa si benefica. Sau golul nu se va mai umple si societatea americana va inregistra o scadere spectaculoasa in vinzarea de carti si respectiv in numarul total al cititorilor, cu toate celelalte consecinte pe care aceste aspecte le vor atrage.

Advertisements

2 Comments

  1. Interesanta punere de problema: “… golul nu se va mai umple si societatea americana va inregistra o scadere spectaculoasa in vinzarea de carti si respectiv in numarul total al cititorilor…”

    Dar daca GOLUL, de neumplut, era in mintea celor care au facut planul de business al lantului Borders? Daca numarul total al cititorilor americani (si nu numai) va continua sa scada, cu toate celelalte consecinte pe care aceste aspecte le vor atrage?

    Eu zic ca problema Borders et al. e ca toata lumea musai sa lase posteritatii experienta sa. Ceea ce inseamna ca nimeni nu mai are timp pentru citit. The reading is dead! Long live the blogging!

    • Nu spun ca nu ar avea nici o legatura cu Internetul si respectiv blogging-ul, dar coincidenta e mai mare cu recesiunea si cu scaderea venitului unei bune parti din populatie.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s