Tablete, bots si atasamente

In ultimul numar al revistei Wired (August 2011) sint doua articole care m-au uns pe suflet.

Primul se numeste “The Other Guys” (“Ceilalti tipi”), scris de Mike Isaac si incepe cu urmatoarele cuvinte: “Intrebarea referitoare la tablete se reduce la sa-ti iei iPad sau sa nu-ti iei iPad. Si dupa cum ne arata acele tablete care nu sint Apple, sa nu-ti iei inca nu este un teritoriu propice.”

Isaac evalueaza patru tablete care sint privite de piata ca singura competitie reala pentru iPad: (1)T-Mobile G-Slate (Android Honeycomb), (2)Acer Iconia TabA500 (Android Honeycomb), (3)BlackBerry PlayBook (BlackBerry Tablet OS) si (4)Viewsonic ViewPad 10 (Windows7/Android Froyo). Iar notarea acestora o face pe o scala de la 1 la 10, unde iPad este 9 (adica “nearly flawless; buy it now”—aproape fara defecte; cumpara-l acum”).

Pe scurt, T-Mobile a luat nota 7 (“very good but not quite great”—“foarte bun, dar nu excelent”) si este preferinta editorilor de la Wired intr-o piata in care nu ar exista iPad.

Acer Iconia a luat nota 6 (“A solid product with some issues”—“un produs bine facut, dar care mai are probleme”).

BlackBerry a luat nota 5 (“Recommended with reservations”—“recomandat cu rezerve”).

Viewsonic a luat nota 3 (“Serious flaws; proceed with caution”—“defecte serioase; a se cumpara cu precautie”).

Intr-un cuvint, Apple este inca virful acestei industrii. N-am precizat ca am citit articolul exact la citeva zile dupa ce am primit cadou un iPad2!!! Asa da!

Dincolo de faptul ca Apple a venit cu ideea si toti ceilalti au copiat, chiar ma uitam la toate tabletele insirate una linga alta in magazinul de electronice si vorbeam cu Vali de obraznicie—toate celelalte tablete, fara exceptie, sint copiate 99% dupa iPad. Ceea ce initial m-a facut sa aleg un iPad alb, ca macar asa sa fie diferit de orice alt brand. Bine, m-am intors doua zile mai tirziu si l-am schimbat cu unul negru. Albul e prea… alb.

Al doilea articol se numeste: “Social Immortal”, de Steven Levy. Levy porneste de la premiza ca daca ar vrea sa plece intr-o vacanta prelungita existenta sa sociala pe Internet ar trebui totusi sa continue (facebook, tweeter, etc), pentru ca nu-si permite o absenta prea indelungata, sau risca sa-si piarda the followers.

Solutia la care s-a gindit ar fi cineva sa construiasca un program (un software) cu functia de a-i emula activitatea sociala din retea. Un program care sa analizeze tipul de mesaje, povestioare si stiri pe care Levy le arunca in retea zilnic si sa intre in rol, continuindu-i activitatea pe Internet.

Dezvoltind aceasta idee, Levy ajunge la testul Turing care teoretic ar putea diferentia intre oamenii reali din retea si programele care le tin locul, apoi povesteste istoria acestor teste de-a lungul timpului, efectuate de diverse personalitati in diverse contexte.

Partea care mi-a placut mie a fost concluzia desprinsa de sociologul Sherry Turkle, cum ca Internetul a creat o lume plina de modele si standarde uniformizate pentru intregul glob si reduse la niste scheme foarte simplificate in ultimul timp. Toti oamenii cu activitate pe Internet ceva mai dezvoltata decit doar citirea emailurilor (adica toti cei implicati in social networking) si-au creat cite o persona in social networks, care nu-i reprezinta aproape deloc. Toate personele sint false, copiate dupa modelele deja existente pe Internet prin campanii de marketing. Sint personalitati idealizate ale unor oameni care ne-ar placea sa devenim (bogati precum…, faimosi ca si…, etc). “Este ca si cum sintem cu totii intr-o piesa de teatru”, spune Turkle.

In contextul actual al activitatii sociale in retea, un program de emulare a unui om real are sanse mai mari sa treaca cu success testul Turing decit un om real care si-a ajustat detaliile vietii in imaginea standardizata pe care vrea s-o proiecteze public. Sau dupa cum spune in final Levy: “Social bots could prove to be more authenthically fake than we are” (programele sociale pot deveni mai autentice in falsitatea lor decit sintem noi in realitatea noastra”). Curat SF!

Vreau sa inchei cu o observatie cumva dintr-o ograda alaturata — urasc (si nu folosesc cuvintul asta pentru ca am tradus fortat expresia din engleza, ci pentru ca la nivelul asta am ajuns) maniera la care schimba (sau mai ales nu schimba) mesaje romanii.

Peste tot in lume exista o regula de bun-simt—daca cineva iti trimite un mesaj, iti pune o intrebare sau face o propunere, atunci esti obligat sa-i raspunzi cu un minimum necesar: “am primit mesajul tau, sau fisierele de la tine, etc”, pentru ca omul sa stie ca ti-a ajuns mesajul sau intitial. Este cumva o eticheta obligatorie a conversatiei in retea. Altfel il obligi pe celelalalt sa-ti trimita un al doilea mesaj in care sa te intrebe daca ti-a ajuns primul mesaj.

Acum vreo zece ani, citiva romani au reactionat iritati la insistentele mele de a primi confirmari, asa ca fiind mai tinar am renuntat. Rezultatul nu s-a lasat asteptat si din cauza unui mesaj de-al meu care nu a ajuns la destinatie si eu nu am verificat “ca sa nu mai deranjez”, un prieten din acea vreme mi-a devenit dusman si pentru un deceniu s-a asternut tacerea.

Din acel moment am reluat obiceiul de a cere confirmari, desi acum, cu virsta, am inceput sa-mi pierd rabdarea sa-mi tot consum timpul cu romanii ce nu reusesc sa prinda aceasta educatie de baza. Si da, spun doar cu romanii, pentru ca in intreaga mea experienta sint singura natiune care se manifesta astfel.

Mai urit este cind dupa ce au primit mesajul tau si apoi chiar si cererea de confirmare, sa insiste in tacere. Ii poti vedea in alte activitati irelevante pe Internet, dindu-si cu parerea pe diverse bloguri, sau scriind pe wall-ul din facebook: “X si-a facut o omleta buna astazi”, dar nu-si gasesc timp sa confirme, sau sa raspunda unei intrebari importante ce tine de profesie, sau de un contract. Murdar SF!

Advertisements

8 Comments

 1. “Isaac evalueaza patru tablete care sint privite de piata ca singura competitie reala pentru iPad: (1)T-Mobile G-Slate (Android Honeycomb), (2)Acer Iconia TabA500 (Android Honeycomb), (3)BlackBerry PlayBook (BlackBerry Tablet OS) si (4)Viewsonic ViewPad 10 (Windows7/Android Froyo)”
  I beg to differ. Fara sa citesc review-ul, domnul de fata exclude tabletele concurente cu cel mai mare succes (un succes limitat in comparatie cu iPad totusi). Alea ar fi Samsung Tab 10.1, Motorola Xoom si mai ieftinul Asus Transformer.
  Personal, dupa experienta avuta cu un iPod Touch, nu mai vad nici un produs Apple in casa mea in orizontul de timp cit de cit previzibil. Desi produsele sint solide din punct de vedere al calitatii si fiabilitatii (cu ceva semne de intrebare – ai avut si tu experiente), limitarile artificiale si felul cum incearca sa te mulga de bani (de multe ori pentru a elimina limitari special puse acolo pentru a le da ocazia sa te mulga pe viitor)… Si felul cum mult laudatele software updates iti pun device-uril in genunchi (FARA posibilitatea de reveni la sistemul initial) obligindu-te sa cumper un alt device… escrocherie.

  • Nu-mi dau seama de ce ai intrat iar la moderare! Anyway…

   In privinta softului, prefer metoda Apple decit cea PC. Tata tocmai si-a luat un laptop HP si era incarcat de softulete de incercare, de demouri si de third-parties, multe dintre care isi lasa coditele in sistem chiar si dupa ce le dezinstalezi (99% oricum nu te intereseaza) si ulterior iti prajesc compul.
   I-am intrebat pe cei de la Future Shop de ce toata nebunia asta, de ce nu poate fi doar sistemul si in rest calulatorul curat, sa ne instalam noi ce vrem si baitetii ne-au spus ca toate acele third-parties platesc sa polueze toate calulatoarele noi si ca trebuie sa la le lase acolo pentru o luna.
   Dar daca vrem sa scapam cu adevarat de ele, sa nu-si lase coditele chiar si dupa ce expira, sa ne intoarcem la ei peste o luna si pentru suma modica de $100 o sa curete ei sistemul!

   Mda, intr-adevar, mult mai bine asa. 🙂

   • Intimplarea face sa am doua laptop-uri HP in casa, plus unul la lucru. De prajit nu s-a prajit nici unul. Cit despre acel bloatware, se rezolva cu intalare curata care dureaza cam o ora cu tot ce trebuie. Si OSX are bloatware, numai ca acolo este direct in sistem si se numeste features.
    As incerca sa-mi reinstalez sistemul pe iPod, da; nea Jobs nu ma lasa… vrea sa cumpar altul… si tot asa.
    Am auzit insa ca iMac-ul prajit e mai bun la gust… 😀

 2. Legat de copierea iPad-ului, daca l-au copiat 99% atunci ar fi trebuit sa fie 99% de grozave precum iPad-ul… Btw, ai reusit sa incarci vreun ebook pe iPad?
  No acum, inca nu s-a gindit nimeni sa produca o tableta rotunda sau in trei colturi. Acum imi dau seama ca si cei ce fac laptopuri, televizoare, aspiratoare etc. se copiaza intre ei in draci. 😀

 3. Hai ca m-am ambalat dejeaba. Daca tu esti multumit, altceva nu mai conteaza… 🙂

  • Me happy! 🙂 sau cum spun francezii: appy like a ipo!

 4. Mai, nenicule, nu te lasi…

  Da, teoretic ar trebui sa se rezolva cu instalare curata, dar nu aici… Si nu intru in amanunte, pentru ca asta-i numai realitatea de aici, fara legatura cu ce in Ro. De unde, intre a alege hackareala romaneasca sau un apple, prefer apple.

  Iar OSX nu are bloatware—eu vorbeam de third-party software care platesc sa polueze. La Apple ai numai software nativ de care oricum e plin si Windows-ul, dar nu de ala m-am plins.

  Legat de copiere, toate arata la fel, carcasa si interfata. N-au fost insa atit de buni sa-i copieze si sistemul complet, plus ca acolo si-ar lua-o cu legea copyrightului. So…

  Am luat de la ei biblioteca aia free cu nu stiu cite sute de mii de clasici. Alt ebook inca nu mi-am bagat. Nu mai stiu pe unde le-am pus.

 5. […] Costi Gurgu despre numărul pe augut al revistei Wired. În Vyrclozone. Tagged with: Saptamina SF  If you enjoyed this article, please consider sharing […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s