Nostalgie de New York

Intru-cit am mai facut-o de doua ori nu am sa ma mai lansez intr-o poveste a recentei noastre vizite la New York. In schimb am sa postez citeva imagini ale acestei vizite. Citeva imagini cu locuri vechi, dar si cu locuri noi, precum Top of the Rock (acoperisul celui mai inalt turn din Rockefeller Center) sau constructia complexului ce se construieste in locul Turnurilor Gemene.

Rockefeller Center — vedere spre Central Park

Rockefeller Center — vedere spre Empire State Building cu Statuia Libertatii in zare

Rockefeller Center — vedere spre aglomerarea urbana care este New Yorkul la nivelul strazii

Rockefeller Center — tavanul lobby-ului din turnul central

No Comment

Manhattanul vazut de pe Ellis Island — turnul negru si neterminat este parte a complexului care se construieste in locul Turnurilor Gemene

Close-up pe turnul principal al complexului

Cinci zile intense, in care a avut loc adunarea generala a Natiunilor Unite si a trebuit sa ne strecuram printre masinile blindate ale delegatiilor si forta combinata a politiei, trupelor speciale, agentilor FBI si a celor de National Security, pentru a putea arunca o privire in ograda internationala a natiunilor. Zile in care a avut loc una dintre cele mai mari demonstratii anti-Wall Street pe strazile din downtown ale New Yorkului. Zile in care mi-am descoperit un stramos in arhivele din Ellis Island, un baci venit tocmai de la Sibiu si stabilit in Muntii Stincosi, acum vreo trei sute de ani. In timp, el si cu descendentii lui au ajuns sa stapineasca trei munti si trei vai, si sapte sute de capete de ursi pazite de sapte zmei.

Cladirea Natiunilor Unite — mai aproape nu ne-am putut apropia

Tabara demonstratiei anti-Wall Street, intr-un parc la cinci minute de bursa

O chestie meseriasa, despre care vorbeste Doctorow in Someone Comes to Town, Some Leaves Town ca despre o speranta pentru viitorul Internetului liber, s-a infaptuit deja in New York. Internet gratis in toate zonele orasului, oferit de autoritatea locala, fie ea Primaria, fie Gara, Autogara, muzeele, parcul, consiliul local, uneori nu stiai pe care sa-l alegi dintre diferitele wi-fi-uri gratuite.

Central Park — un punct de popas obligatoriu la fiecare vizita in NY

Central Park — un pod celebru unde s-au filmat scene pentru zeci de filme

Central Park

Central Park — vedere a pietii Columbus Circle

Times Square

Times Square

De la New York am urcat cu trenul Adirondack spre Montreal printr-un tinut superb. Trenul a mers pentru mai mult de cinci sute de kilometri pe o cale ferata trasa prin mijlocul fluviului Hudson si a mlastinilor ce impinzesc regiunea, trecind pe linga fortaretele si castelele construite de francezi pentru a opri inaintarea englezilor, pe linga garile si oraselele ramase impietrite in secolul XVIII si muntii josi si impaduriti ce au modelat de milenii cursul marelui fluviu.

La final de calatorie, ne-am odihnit citeva zile in Montrealul sfisiat intre trecutul european si prezentul nord-american. Ocazie care ne-a dezvaluit ca celebrul Schwartz din Schwartz’s Montreal Hebrew Delicatessen a fost un evreu roman sosit in Canada in secolul XIX cu o reteta secreta pentru cea mai buna pastrama de vita de pe coasta asta a Atlanticului. Daca nu aveti timp sa va opriti pentru cel mai delicios sandwich cu pastrama pe care l-ati gustat vreodata, macar mergeti la teatru sa vedeti piesa despre povestea vietii lui Schwartz.

A plouat, a fost vint, a fost soare, a fost frig, a fost placut, a fost deprimant, a fost toamna colorata si blinda, dar New Yorkul nu dezamageste niciodata, indiferent de circumstante. Imens si aglomerat, zgomotos si grabit, colorat si excesiv.

Advertisements

2 Comments

  1. Superbe imagini, Costi. Nici nu stii ce dor de duca mi-ai facut… 🙂

    • Mersi frumos, Marian. Eu am dorul asta de duca in permanenta. Probabil ca mi-a ramas vreo gena de nomad… 🙂


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s